Wykonanie

Padam... po całym dniu szkolenia mam w głowie jedną - przewodnią - myśl: jutro muszę tam wrócić, by odkrywać nowy sens tego co oczywiste w tym zawodzie... wrażenia z dziś? Nie nadają się do opublikowania, uwierzcie... Poza tym miałam nadzieję poświęcić wieczór sobie, ale
plany mojego dziecka jak zwykle nie wpasowały się w moje - dopiero co zasnęła... a ja? No cóż... powinnam poćwiczyć... ale myślę sobie, że skoro już o tym powiedziałam, to tak jakbym to zrobiła ;-) więc korzystając z błogiej ciszy biorę się za pisanie...Za to jutro dzień
marchewki :-) Dlatego dziś przepis na tort z
marchewkowym kremem, który sobie wymyśliłam z myślą o "Smakach..." - tam przepis jest już od kilku dni więc czas najwyższy, by pojawił się również na blogu :-) Wyszedł rewelacyjny! Smaki idealnie się uzupełniają... Grupach moich najlepszych na świecie testerów (czyli koleżanki i kolega z pracy) byli co do tego jednomyślni...SKŁADNIKI
Biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
cukru4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (może być bezkofeinowa)Krem:300 g
marchwi100 - 150 ml
wody1 duża
pomarańcza1
jajko2
żółtka1/2 szklanki
cukru2 łyżki
mąki pszennejkawałek
imbiruaromat pomarańczowyszczypta
soli200 g
masłaPoncz:2 czubate łyżeczki
kawy rozpuszczalnej70 ml gorącej
wody1 łyża
spirytusuaromat pomarańczowyDodatkowo: 400 ml
śmietany 30 % + 2 śmietanfixy
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszamy je do minimum i dodajemy
żółtka. Obie
mąki i
kawę łączymy razem, a następnie dosypujemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy (16 - 18 cm) i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następni całość (tortownicę razem z
ciastem) wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do uchylonego i wyłączonego już piekarnika. Zostawiamy tam
biszkopt do wystygnięcia.
Marchewkę obieramy, kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm, zalewamy
wodą, dodajemy
sól i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy.
Pomarańczę oblewamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Imbir obieramy, ścieramy na bardzo drobnej tarce, a następnie z tak powstałej papki wyciskamy sok (powinno go być ok. 1 łyżeczki). Teraz
marchew, oba
soki, skórkę i
mąkę miksujemy na gładką masę.
Jajko,
żółtka i
cukier mieszamy w rondelku, a następnie stawiamy go na palniku i podgrzewamy do czasu, aż
cukier całkiem się rozpuści. Dodajemy masę
marchewkową, dokładnie mieszamy i dodajemy z tego
budyń. Studzimy.
Masło miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy po jednej łyżce
marchewkowy budyń. Na koniec dodajemy aromat.
Kawę zalewamy
wodą i studzimy, a następnie łączymy ze
spirytusem i aromatem.
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietanfixem.Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy krążki i każdy sączymy ponczem. Masę dzielimy na trzy części - pierwszą smarujemy pierwszy krążek, przykładamy drugim i czynność powtarzamy, kładziemy trzeci krążek. Wierzch i boki
tortu smarujemy trzecią częścią masy. Schładzamy, a następnie dekorujemy
bitą śmietaną.