Wykonanie

Nie ma to jak filiżanka aromatycznej
kawy w takie zgniłe deszczowe popołudnie... A pomyśleć że zapowiadali ciepły weekend majowy... Nawet mi się nie chce oglądać tej kolorowej gazety, którą kupiłam po drodze z pracy - z piękną wiosenną sesją
modową... Za to w planie jest już szycie ubranek dla mojej córci, tzn. dla jej lalki, bo to, w którym była kupiona gdzieś się - delikatnie mówiąc - zapodziało... A mój maluszek podpowiada mi, że sukienka musi być w kropki ;-) No to będzie, wyszukałam całą torbę ścinków, coś zawsze się z tego robi - lalka nie jest duża, w sam raz na moje umiejętności krawieckie ;-)
Póki co ja ładuję akumulatory serniczkami, a dziecko kolejnym talerzem zupy - jaka by nie była, nigdy nie kończy się na jednej porcji... czasem nawet na kolację sobie życzy ;-) A serniczki wymyśliłam sobie kiedyś na dobrze Wam już znanej zasadzie tylko dlatego, że miałam ochotę na coś słodkiego, ale sama nie wiedziałam na co ;-) i tak oto weszły do domowego menu :-)SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego400 g
sera białego4 łyżki
cukru pudru3 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki gęstej
śmietany1 duży
cukier waniliowy100 g
czekolady mlecznej
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy nieduże kółka - ja wycinam filiżanką, wychodzi 24 sztuki - następnie układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 12 minut.
Ser ucieramy z
cukrem i
cukrem pudrem na jak najbardziej gładką masę - możecie wcześniej go zmielić, ale przy tak niewielkiej ilości wystarczy, że dłużej poucieracie. Ważne jet to, by
ser nie był zbyt kwaśny, ja używam tego typu włoskiego - zdecydowanie nie jest kwaśny, a do tego ma zwięźlejszą konsystencję niż normalny
ser biały, dzięki temu masa serowa jest sztywniejsza :-)
Kawę wsypujemy do
śmietany i dokładanie mieszamy, dzięki temu w
masie nie będzie brzydko wyglądających smug, ale uzyska ona jednolity kolor :-) Następnie dodajemy mieszankę do
sera i mieszamy, aż wszystko połączy się w jednolitą masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (KLIK) .Przestudzone (i pięknie wyrośnięte krążki kroimy na pół).

Na dolną część kładziemy sporą porcję masy serowej i przykrywamy górną częścią. Gotowe
ciastka polewamy rozpuszczoną
czekoladą i odstawiamy żeby zastygła - najlepiej do lodówki, wtedy serniczki są najsmaczniejsze :-)

P.S.Tak naprawdę to możecie zrobić sobie serniczki w dowolnym smaku - wystarczy, że zamiast
kawy dodacie
kakao albo
mleko w proszku (2 łyżki) i dowolny aromat :-) i gotowe!