ßßß
Chociaż ostatnio weszłam w posiadanie fantastycznej książki na temat pieczenia chlebów, bułek i innych takich, to jednak nie mogę się zdecydować co Wam z niej zaproponować jako pierwsze... Jest tam cały duży dział poświęcony wypiekom bez drożdży, ale z każdym kolejnym przepisem stwierdzałam, że brakuje mi a to tego, a to owego... idąc jednak tym tropem postanowiłam nieco zmodyfikować mój poprzedni przepis na bułki bez drożdży i znów jestem zadowolona z tego co otrzymałam :-) Bułki już prawie zimne, a w kuchni nadal unosi się fantastyczny serowy zapach...SKŁADNIKI2 szklanki mąki pszennej zwykłej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej150 ml wody2 łyżki oleju słonecznikowego2 jajka1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 czubate łyżki startego sera Grana PadanoDodatkowo: 1 jajko, ziarna dyni
Do dużej miski wsypujemy obie mąki, proszek, ser, cukier i sól - mieszamy. Dwa jajka roztrzepujemy z wodą, wlewamy do suchych składników, dodajemy olej i zagniatamy ciasto - powinno być wolne i z łatwością odchodzić od ręki. Odstawiamy ciasto na 10 - 15 minut, by mąka pełnoziarnista dobrze związała wilgoć. Po tym czasie wykładamy ciasto na deskę lub stolnicę, rozklepujemy na prostokąt o grubości 2 - 2,5 cm, a następnie ostrym nożem dzielimy go na 8 części.
Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ostatnim jajkiem i posypujemy ziarnami dyni.Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.