Wykonanie

Właśnie
siedzę obłożona tzw. papierkową robotą... obok mnie córcia próbuje naśladować to co robię :-) oj, pociecha jest z niej ogromna :-) pamiętam dzień kiedy pojawiła się na świecie - taka mała i rozdarta :-) a dziś czekamy na listę przyjętych do przedszkola i nie ukrywam, że mam nadzieję zobaczyć tam jej nazwisko... zobaczymy... dzwoniłam dziś do przedszkola - listy będą za tydzień, jest 40 podań więcej niż miejsc w przedszkolu, ale pani powiedziała, że trzeba
mieć nadzieję... ciekawe czy każdej matce, która tam dzwoni, tak odpowiada... ale poczekamy, chociaż napięcie wzrasta z każdym dniem - było nie było to pierwsza rekrutacja w życiu mojego dziecka ;-) oj, dobrze mi
zrobi ten stres - poprawię trochę figurę na wiosnę ;-) a co będzie jak się nie dostanie? muszę wymyślić jakieś rozwiązanie awaryjne, chociaż nic mi do głowy nie przychodzi... znajomość przepisów nie zawsze wystarcza do obmyślenie strategii B... więc czekamy... dzięki Bogu za parę godzin środa...A Chatka ta bardziej na osłodę oczekiwań - moich i wszelkich Waszych - szybka, łatwa, pyszna... a dodatkowo pozwoliła mi zostać laureatką konkursu jaki przed świętami został ogłoszony na "
Pieprz czy
wanilia" :-)SKŁADNIKI½ kg
tłustego sera białego1
jajko całe1
żółtko1 ½ szklanki
cukru pudru½ kostki
masła4 paczki
herbatników1 łyżeczka
kakaozapach cytrynowyCukier i
ser mieszamy razem i mielimy w maszynce trzy
razy, a następnie dodajemy
masło,
jajko,
żółtko i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej puszystej masy. Dzielmy masę na dwie części – do jednej dodajemy
kakao, a do drugiej
aromat cytrynowy. Na dużym arkuszu pergaminu lub folii spożywczej układamy dwie paczki
ciastek w
trzech rzędach i smarujemy
kakaową masą, układamy drugą warstwę
ciastek i wykładamy białą masę.

Brzegi papieru (lub folii) podnosimy do góry tak, aby
ciastka złożyły się w trójkątna roladę. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny aby
ser dobrze zastygł. Polewamy plewą
czekoladową.