Wykonanie
Wybaczcie, że nie piszę zbyt często, ale nie narzekam ostatnio na nadmiar wolnego czasu ;-) Teraz wrzucę kilka postów na raz by zrekompensować brak aktywności na blogu :-) Jako pierwsza prezentowana będzie zapiekanka z
cukinią. Skomponowałam ją całkowicie przypadkiem a efekt był tak świetny, że stała się częstą potrawą obiadową w moim domu. Zatem do dzieła!Składniki (na jedną dużą zapiekankę lub dwie małe):1
filet z kurczaka1 mała
cukinia z cienką skórką1 średniej wielkości
cebulka1 opakowanie
serka topionego Gouda (najlepszy z Biedronki ;-)440 ml
śmietanki kremówki 30 %
makaron tagiatelle (ilości według uznania, ja
daję ok. 300g)
sól,
pieprz czarny i
cayenne,
majeranek,
oregano, odrobina
wegety1 łyżka
masławodaWykonaniePokrojoną w drobną kostkę
cebulę, zeszklić na
maśle i wodzie. Wsypać pokrojoną w półtalarki
cukinię, i próżyć przez ok. 10 min. Wsypać pokrojony w kostkę
filet z kurczaka i przyprawić (przykładowy zestaw przypraw w spisie). Próżyć do momentu całkowitego usmażenia
kurczaka i miękkości
cukini. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością
wody.
Makaron ugotować. W osobnym rondlu wlać
śmietankę i rozkruszyć
serek topiony. Podgrzewać na małym ogniu (ciągle mieszając!) do częściowego rozpuszczenia
serka - mogą zostać pojedyncze grudki, co jest wręcz wskazane. NIE DOPROWADZAĆ DO WRZENIA
Makaron wymieszać z
cukinią i
kurczakiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem (grudki pojawią się na wierzchu
makaronu). Zapiekać w nagrzanym do 180 st piekarniku (góra - dół) przez 20 minut.I gotowe! Wygląda niepozornie, ale smakuje wprost wyśmienicie :-)




Smacznego! :-)