Wykonanie
Czas rozpocząć sezon
truskawkowy :-) Pierwsze w tym roku
truskawki zdecydowałam się przeznaczyć na bułeczki
drożdżowe. Ostatnio mam coś słabość do
drożdżowych wypieków. Ten aromat ciepłego ciasta w domu jest wprost nie do opisania! A jak do tego jeszcze dodamy
truskawki - poezja :-)A tak w ogóle, to jak Wam się podoba nowa szata graficzna? ;-)Składniki (na 9 dużych
bułek):ciasto:3 szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukru1
jajko1
żółtkoszklanka
mleka20g
drożdży (w kostce)40g -50g roztopionej
margarynyszczypta
solikruszonka:200g
mąki100g
cukru50g roztopionej ciepłej
margarynyponadto:
truskawkibułka tartaWykonanie:
Drożdże rozkruszyć w misce i wymieszać z łyżką
cukru tak by stały się płynne. Dodać ciepłe (nie gorące!)
mleko i czubatą łyżkę
mąki, wymieszać na jednolitą masę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na parapecie w słońcu rośnie jak szalone!) na ok. 15 - 20 minut. Do zaczynu dodać
mąkę, ale nie całe 3 szklanki od razu, proponuję zacząć od 2-óch i dosypywać resztę w trakcie wyrabiania. Dodać
jajko,
żółtko, pozostały
cukier,
sól. Rozpuszczoną i ostudzoną
margarynę dodawać również w trakcie wyrabiania ciasta. Zagniatać do momentu uzyskania konsystencji ciasta nielepiącego się do dłoni :-). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1h). Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany
mąką blat lub stolnicę i krótko jeszcze wyrobić. Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno
bułki tartej i włożyć pokrojone na połówki i ćwiartki
truskawki.
Bułki posmarować
białkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180st (góra-dół) piekarniku przez ok. 20 minut. Ostudzone można posypać
cukrem pudrem :-)



Smacznego! :-)