Wykonanie

(klasyczne- tradycyjne -przepyszne)Składniki:(na ok.100 sztuk)Ciasto:- 1kg
mąki pszennej- 0,5 l gorącej
wody (pół wrzątku, pół zimnej
wody)- 1
jajko-
sól do smakuFarsz:- duży garnek/miska
ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk- 2,5 - 3 kostki
twarogu chudego- 3 duże
cebule-
przyprawy :
sól,
pieprz.
papryka ostra/słodka,
czosnek granulowanyDekoracja:-
cebula-
kiełbasaSposób przygotowania:1.Do dużego garnka wrzucamy nieobrane
ziemniaki i zalewamy
wodą.
Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady) . Odstawiamy
ziemniaki do wystygnięcia. W tym czasie obieramy 3 duże
cebule i kroimy drobno w kostkę. Smażymy na
oleju , na złoty kolor.2.Zimne
ziemniaki obieramy i płuczemy zimną
wodą. Do miski z umytymi
ziemniakami dodajemy usmażoną
cebulę i 2,5 kostki
twarogu chudego. Myjemy rączki i ładnie ugniatamy wszystkie składniki. Pozbywamy się drobnych kawałków
ziemniaków gniotąc je w naszych dłoniach ;) .Gdy farsz będzie już dobrze wymieszany , zabieramy się do przyprawiania. Zależy kto jak lubi , delikatnie , na ostro. Ja dodaje dużo
soli i
papryki ostrej , oraz w mniejszej ilości
pieprz i
czosnek. Gotowy farsz przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

3.Bierzemy się za ciasto ;). Na blacie/stolnicy wysypujemy 1 kg
mąki. Wbijamy jedno
jajko. Jedną ręką zaczynamy ugniatać ciasto , a drugą ręką wlewamy powoli ciepłą
wodę. Solimy do delikatnego smaku. Gdy wlejemy już całą
wodę a ciasto będzie jeszcze mało klejące , dodajemy jeszcze troszkę ciepłej
wody , jeżeli jast za klejące , dodajemy odrobinę
mąki. Gotowe pulchne ciasto kładziemy obok i przykrywamy miską.

4.Odrywamy po kawałku ciasto i rozwałkowujemy je na cieniutki placek. Jeżeli ciasto delikatnie przykleja się do blatu/stolnicy , podsyp
mąką. Bierzemy coś w kształcie koła o średnicy (8-11cm) , może to być maszynka do robienia pierogów, kubek , kufel , pucharek , szklanka itp. I dalej robimy tak jak na obrazku poniżej :

Rób etapowo : 10 krążków ,
potem dodaj farsz i uformuj pieroga i odstaw na talerz pod ściereczką i tak dalej ...5.Wyjmujemy farsz z lodówki. Bierzemy łyżeczkę , nabieramy farsz i kładziemy na środek krążka. Składamy na pół , dociskamy brzegi palcami. Technikę lepienia każdy musi opanować sam , jak nie umiesz palcami stworzyć jakiegoś wzorku , weź widelec i zagniataj delikatnie brzegi "widełkami" . Każdy wie jak wygląda pieróg (jak nie to patrz na zdjęcia) , i każdy na pewno stworzy coś pięknego i apetycznego ;) .

6.Gdy już ulepimy te 100-120 pierogów , możemy sobie odetchnąć i być z siebie dumnym ;) . Mnie to odpręża a Was ;) ?Nastawiamy w dużym garnku
wodę i solimy ją. Po zagotowaniu się
wody , wrzucamy partiami pierogi.Gotujemy przez ok.5-7 minut i wykładamy delikatnie na talerz.7.Pierogi lepiej smakują ze smażoną
cebulą i
kiełbaską ;) więc jak masz ochotę pokrój te składniki w kostkę i podsmaż, a następnie udekoruj tym , ugotowane pierogi.8.Lubisz smażone ? Odpal patelnię i ugotowane pierogi , podsmaż na minimalnej ilości tłuszczu.TERAZ MOŻESZ SPOKOJNIE USIĄŚĆ PRZY
STOLE I DELEKTOWAĆ SIĘ NIEZWYKŁYM SMAKIEM TRADYCYJNYMI PIEROGAMI RUSKIMI :D


A do milszego gotowania proponuję piękną nutkę :PozdrawiamMichał ;)