Wykonanie
Kilka dni temu moja siostra miała urodziny, już 23. Nie wiem kiedy ten czas zleciał, sama w tym roku
będę obchodziła 21 i pamiętam jakby to było wczoraj te wyczekiwanie kiedy będzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam
plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny
biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru.Nie
będę skromna, wyszedł pyszny ! :)zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotujeSkładniki na
biszkopt:5
jajek1 i 1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szkl
cukru1 łyżeczka
octu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem
bananowy :500 ml
nektaru bananowegoopakowanie budyniu
waniliowego lub
śmietankowego4 łyżki
cukru250 g
masłaKrem Milky Way:400 ml
śmietany 30 lub 36%
śmietan-fixNasączenie :1 szkl
wodykopiasta łyżka
cukruaromat śmietankowyDodatkowo:
herbatniki1 tabliczka
mlecznej czekolady400 ml
bitej śmietany2-3
bananygalaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłu

Przygotowanie :
Biszkopt :
Jajka z
cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie
mąki, łyżeczkę
octu i
proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy
bułką tartą lub
mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy na 3 części.Krem
bananowy: 1,5 szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z
cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy
budyń i wlewamy na gotujący się
nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki.
Śmietanę wlewamy do garnuszka, wrzucamy batoniki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się Milky Wayów (nie możemy dopuścić do zagotowania ! Jeżeli zostaną jakieś kawałki batonów to je rozcieramy). Odstawiamy w bardzo chłodne miejsce przynajmniej na 2 godz (z racji tego że mamy zimą wystawiłam garnuszek na dwór). Po tym czasie ubijamy
śmietanę, po 3 minutach dodajemy
śmietan - fix i ubijamy jeszcze chwilę do czasu powstania gęstej kremówki.Poncz:
Wodę zagotowujemy z
cukrem, studzimy. Dodajemy aromat i mieszamy.Wykonanie :1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki
bananów2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way -->
herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki
banana3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy
bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby)Boki obsypałam startą na tarce o dużych oczkach
czekoladą, na górze zrobiłam koło, w jego środku ułożyłam plasterki
banana i całość zalałam tężejącą
galaretką.Całość odstawiamy najlepiej na całą noc.


Smacznego ! ;)