Wykonanie
To już kolejne bułeczki na moim blogu, nie wiem które, ale kilka przepisów na takie
drożdżowe słodkości możecie u mnie już zobaczyć. Kiedyś nie lubiłam robić
ciasta drożdżowego, bo każde moje starcie z nim kończyło się wielkim zakalcem, ale podpatrując babcię nauczyłam się je wyrabiać, na szczęście ! :) Dzisiejsze bułeczki są z domowym
dżemem śliwkowym, ale możecie je zrobić z jakim tylko chcecie, idealne będą też z
marmoladą :)Składniki:1 kg
mąki2 szkl ciepłego
mleka1 i 1/2 kostki
drożdży1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka1 szkl
olejucukier waniliowy7 łyżek
cukruopcjonalnie
sok z cytrynyDodatkowo:domowy
dżem lub
marmoladamleko do posmarowania bułeczekPrzygotowanie:
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego
mleka z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru.Do miski wrzucamy
mąkę, 1 szkl
mleka,
proszek do pieczenia, 3
jajka,
olej,
cukier waniliowy,
cukier i
sok z cytryny jeżeli go używamy. Dokładnie zagniatamy ciasto - ma być gładkie i powinno odchodzić od ręki. Formułujemy kulę, delikatnie oprószamy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, rozplaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy łyżeczkę powideł. Zlepiamy boki i układamy je zlepieniem do dołu na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Odstawiamy aby ciasto ponownie się napuszyło.Przed pieczeniem bułeczki smarujemy
mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 15min (sprawdzajcie czy nie są już gotowe, bo to zależy od piekarnika). Po wyjęciu ponownie smarujemy gorące bułeczki
mlekiem i studzimy na kratce.

Smacznego ! :)