Wykonanie
„Szybkie” (jak na możliwości
drożdży)
ciasto drożdżowe, przy którym nie trzeba wiele się napracować. Wychodzi puszyste a przy tym fajnie wilgotne i przede wszystkim długo utrzymuje się świeże. Oczywiste jest, że najlepiej smakuje w pierwszym dniu po upieczeniu, ale z czasem w smaku nie
traci zbyt wiele. Polecam z każdym rodzajem
owoców: świeżymi, mrożonymi lub z kompotu.Przepis pochodzi od mojej znajomej.Składniki na średnią podłużną blachę:10 dag
drożdży1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 szklanka ciepłego
mleka5 całych
jajek1 szklanka
oleju5 szklanek
mąki pszennejKruszonka:½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki10 dag margaryny/masła1 łyżeczka
cukru waniliowegoproszek do pieczenia, na końcówce nożaDodatkowo:dowolne
owoce (u mnie
mrożone truskawki), radzę układać jeden koło drugiego, bo ciasto
potem sporo wyrastaSkładniki kruszonki wymieszać i zagniatać w palcach małe okruszki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce w takiej kolejności, w jakiej podane są w przepisie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (ja położyłam w zlewie wypełnionym ciepłą
wodą) na 1 godzinę, do czasu aż na powierzchni
mąki pojawią się
drożdże. Po tym czasie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na ok. 15 minut. Następnie na wierzch wyłożyć
owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 45 minut.
Ciasto bierze udział w akcji:
Ewka