ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 lipca 2014 r. Czerwone porzeczki, jedne z najpiękniejszych owoców, jakimi obdarowała nas natura. Błyszczące w słońcu kulki przypięte do delikatnej gałązki wyglądają jak najcenniejsze klejnoty. To właśnie te małe rubinki wykorzystałam do dzisiejszych muffinek . Połączyłam je z mielonymi migdałami, płatkami owsianymi, jogurtem i otuliłam moją ulubioną migdałową kruszonką. Kiedy obserwowałam jak pięknie rosną wpiekarniku, jak czarują migdałowym zapachem cały dom, rozsiewając pozytywną energię wiedziałam, że będzie pysznie. Babeczki są mięciutkie słodko-kwaskowate, w środku wilgotne, po prostu rozpływają się w ustach. Przyrządzenie zajmuje tylko kilka minut, świetne na domowy podwieczorek lub imprezę - polecam :)Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 lipca . Puszyste muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką! Aby muffiny spełniały nasze oczekiwania, trzeba tylko trzymać się jednej prostej zasady - suche i mokre składniki mieszać krótko i niezbyt starannie, tak by pozostały grudki, to daje gwarancję, że będą ładnie wyrastać :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 40 minLiczba porcji: 12Rozmiar porcji: 1 muffinSkładniki:Inspiracja stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-)Muffiny:zmielone migdały : 1 szklankamąka pszenna (użyłam tortowej Lubelli): 1/2 szklankipłatki owsiane : 1/2 szklankisoda oczyszczona : 1 łyżeczka z lekkim czubemproszek do pieczenia : 1 łyżeczka z lekkim czubemdrobny cukier (do wypieków): 2/3 szklanki (użyłam 1/2 szklanki)duże jajko : 1jogurt naturalny : 1 szklankaolej : 45 mlekstrakt migdałowy (można zastąpić olejkiem): 1 łyżeczkaczerwona porzeczka : 120 gKruszonka:zmielone migdały : 1/2 szklankimąka pszenna : 3 łyżkicukier : 3 łyżkimasło : 2 łyżkiPrzygotowanie:wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!!Kruszonka:do rondelka z grubym dnem dodaję masło i rozpuszczam je na średnim ogniu, następnie dodaję cukier, a po krótkim czasie mąkę i zmielone migdały, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzeniaMuffiny:piekarnik nagrzewam do 190oCformę na muffiny wykładam 12 papilotkamiporzeczki płuczę, osuszam i odrywam z szypułek w jednym naczyniu dokładnie mieszam zmielone migdały, przesianą mąkę razem z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaję płatki owsiane (zmieliłam na drobno) i cukier w misce łączę trzepaczką jajko, jogurt naturalny, olej i ekstrakt migdałowydo suchych składników dodaję mokre, wsypuję porzeczki i mieszam delikatnie łyżką, tylko do połączenia składnikównakładam równe porcje ciasta do papilotek, posypuję migdałową kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez około 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffin


Smacznego:-)