Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 25 lipca 2014 r.
Czerwone porzeczki, jedne z najpiękniejszych
owoców, jakimi obdarowała nas natura. Błyszczące w słońcu kulki przypięte do delikatnej gałązki wyglądają jak najcenniejsze klejnoty. To właśnie te małe rubinki wykorzystałam do dzisiejszych muffinek . Połączyłam je z mielonymi
migdałami,
płatkami owsianymi,
jogurtem i otuliłam moją ulubioną
migdałową kruszonką. Kiedy obserwowałam jak pięknie rosną wpiekarniku, jak czarują
migdałowym zapachem cały dom, rozsiewając pozytywną energię wiedziałam, że będzie pysznie. Babeczki są mięciutkie słodko-kwaskowate, w środku wilgotne, po prostu rozpływają się w ustach. Przyrządzenie zajmuje tylko kilka minut, świetne na domowy podwieczorek lub imprezę - polecam :)Muffiny
migdałowe z
czerwoną porzeczką i
migdałową kruszonką Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 24 lipca . Puszyste muffiny
migdałowe z
czerwoną porzeczką! Aby muffiny spełniały nasze oczekiwania, trzeba tylko trzymać się jednej prostej zasady - suche i mokre składniki mieszać krótko i niezbyt starannie, tak by pozostały grudki, to
daje gwarancję, że będą ładnie wyrastać :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 40 minLiczba porcji: 12Rozmiar porcji: 1 muffinSkładniki:Inspiracja stąd, nieznacznie zmodyfikowana:-)Muffiny:zmielone
migdały : 1 szklanka
mąka pszenna (użyłam tortowej Lubelli): 1/2 szklanki
płatki owsiane : 1/2 szklanki
soda oczyszczona : 1 łyżeczka z lekkim czubem
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka z lekkim czubemdrobny
cukier (do wypieków): 2/3 szklanki (użyłam 1/2 szklanki)duże
jajko : 1
jogurt naturalny : 1 szklanka
olej : 45 mlekstrakt
migdałowy (można zastąpić
olejkiem): 1 łyżeczka
czerwona porzeczka : 120 gKruszonka:zmielone
migdały : 1/2 szklanki
mąka pszenna : 3 łyżki
cukier : 3 łyżki
masło : 2 łyżkiPrzygotowanie:wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !!!Kruszonka:do rondelka z grubym dnem dodaję
masło i rozpuszczam je na średnim ogniu, następnie dodaję
cukier, a po krótkim czasie
mąkę i zmielone
migdały, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzeniaMuffiny:piekarnik nagrzewam do 190oCformę na muffiny wykładam 12 papilotkami
porzeczki płuczę, osuszam i odrywam z szypułek w jednym naczyniu dokładnie mieszam zmielone
migdały, przesianą
mąkę razem z
sodą i
proszkiem do pieczenia, dodaję
płatki owsiane (zmieliłam na drobno) i
cukier w misce łączę trzepaczką
jajko,
jogurt naturalny,
olej i ekstrakt
migdałowydo suchych składników dodaję mokre, wsypuję
porzeczki i mieszam delikatnie łyżką, tylko do połączenia składnikównakładam równe porcje ciasta do papilotek, posypuję
migdałową kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez około 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu muffin
Smacznego:-)