Wykonanie
Nie wiedziałam, czy to możliwe, że
migdałowy smak świetnie współgra z
porzeczkami, ale okazało się, że jednak tak ;). Są bardzo mięciutkie, delikatne, a
porzeczki błyszczą w nich jak małe rubinki. Wciągaja bardzo, są oryginalne i smakują nawet wybrednym maluszkom ...Składniki na około 10 muffinek:1 szklanka zmielonych
migdałówpół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
płatków owsianych1 łyżeczka
sody oczyszczonej z lekkim czubem1 łyżeczka
proszku do pieczenia z lekkim czubem2/3 szklanki drobnego
cukru (lub mniej)1 duże
jajko1 szklanka
jogurtu naturalnego45 ml
oleju1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego (można zastąpić
olejkiem)120 g
porzeczki czerwonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, na końcu wmieszać
porzeczki. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki, praktycznie do wysokości foremki. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.Kruszonka:pół szklanki zmielonych
migdałów3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru2 łyżki miękkiego
masłaWszystkie składniki wyrobić. Gdyby kruszonka okazała się zbyt lepka, dosypać
mąki.Smacznego :)