ßßß
 
            
         Nie wiedziałam, czy to możliwe, że migdałowy smak świetnie współgra z porzeczkami, ale okazało się, że jednak tak ;). Są bardzo mięciutkie, delikatne, a porzeczki błyszczą w nich jak małe rubinki. Wciągaja bardzo, są oryginalne i smakują nawet wybrednym maluszkom ...Składniki na około 10 muffinek:1 szklanka zmielonych migdałówpół szklanki mąki pszennejpół szklanki płatków owsianych1 łyżeczka sody oczyszczonej z lekkim czubem1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekkim czubem2/3 szklanki drobnego cukru (lub mniej)1 duże jajko1 szklanka jogurtu naturalnego45 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można zastąpić olejkiem)120 g porzeczki czerwonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, na końcu wmieszać porzeczki. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki, praktycznie do wysokości foremki. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.Kruszonka:pół szklanki zmielonych migdałów3 łyżki mąki3 łyżki cukru2 łyżki miękkiego masłaWszystkie składniki wyrobić. Gdyby kruszonka okazała się zbyt lepka, dosypać mąki.Smacznego :)
Nie wiedziałam, czy to możliwe, że migdałowy smak świetnie współgra z porzeczkami, ale okazało się, że jednak tak ;). Są bardzo mięciutkie, delikatne, a porzeczki błyszczą w nich jak małe rubinki. Wciągaja bardzo, są oryginalne i smakują nawet wybrednym maluszkom ...Składniki na około 10 muffinek:1 szklanka zmielonych migdałówpół szklanki mąki pszennejpół szklanki płatków owsianych1 łyżeczka sody oczyszczonej z lekkim czubem1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekkim czubem2/3 szklanki drobnego cukru (lub mniej)1 duże jajko1 szklanka jogurtu naturalnego45 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można zastąpić olejkiem)120 g porzeczki czerwonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, na końcu wmieszać porzeczki. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki, praktycznie do wysokości foremki. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.Kruszonka:pół szklanki zmielonych migdałów3 łyżki mąki3 łyżki cukru2 łyżki miękkiego masłaWszystkie składniki wyrobić. Gdyby kruszonka okazała się zbyt lepka, dosypać mąki.Smacznego :)