ßßß Cookit - przepis na Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką

Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Nie wiedziałam, czy to możliwe, że migdałowy smak świetnie współgra z porzeczkami, ale okazało się, że jednak tak ;). Są bardzo mięciutkie, delikatne, a porzeczki błyszczą w nich jak małe rubinki. Wciągaja bardzo, są oryginalne i smakują nawet wybrednym maluszkom ...
Składniki na około 10 muffinek:
1 szklanka zmielonych migdałów
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej z lekkim czubem
1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekkim czubem
2/3 szklanki drobnego cukru (lub mniej)
1 duże jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego
45 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można zastąpić olejkiem)
120 g porzeczki czerwonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, na końcu wmieszać porzeczki. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki, praktycznie do wysokości foremki. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Kruszonka:
pół szklanki zmielonych migdałów
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki wyrobić. Gdyby kruszonka okazała się zbyt lepka, dosypać mąki.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-migdalowe-z-czerwona-porzeczka-i-migdalowa-kruszonka