ßßß
 
            
         Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi truskawkami(u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam upiec go w domu. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale każdy kto lubi truskawki na pewno z chęcią się poczęstuje. Puszyste, delikatne ciasto i soczyste owoce przykryte waniliową kruszonką, przyprószone cukrem pudrem. To nie tylko brzmi pysznie,ale także smakuje fantastycznie. Podczas pieczenia w powietrzu unosi się cudowna feeria truskawkowo-maślano-waniliowych zapachów, która ściąga do kuchni rzesze ciekawskich. Wówczas w kółko padają magiczne pytanie, kiedy będzie można jeść??? Dla mnie to ciasto jest najlepsze prosto z piekarnika z gałką lodów czekoladowo-waniliowych. Taki letni deser, jedzony na tarasie, w ciepłe popołudnie, stawia na nogi i sprawia, że nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Dodam, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciasto jest pyszne również następnego dnia, kiedy postoi w chłodnym miejscu, nabiera dodatkowych walorów. Kawałek placka bardzo ładnie prezentuje się w przekroju, skupia letnie barwy, przyciąga wzrok, a przecież jemy oczyma. Ciasto przygotowałam z truskawkami, ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jagodami, wiśniami, czy czereśniami, można również połączyć truskawki z rabarbarem :):):)Ciasto truskawkowe z kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca .Ucierane ciasto truskawkowe z kruszonką ! Przepyszne owoce otulone waniliową chmurką, czuć przy każdym kęsie, zachwycają zmysły i sprawiają, że ciasto znika w kilka godzin :):):)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 40 minLiczba porcji: 12Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Na podstawie przepisu stąd :truskawki : 800 gmasło (miękkie): 200 gcukier puder : 200 gjajka (ogrzane w temperaturze pokojowej): 4mąka tortowa : 250 gproszek do pieczenia : 1 łyżeczkaKruszonka:mąka tortowa : 150 gmasło : 75 gdomowy cukier waniliowy (można dać normalny biały lub do wypieków): 75 gcukier puder : do posypaniaPrzygotowanie:piekarnik nagrzewam do 180oCokrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm smaruję masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce)Kruszonka: na małym ogniu w małym rondelku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, mieszam i studzęucieram masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minutnie przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasunastępnie dodaję po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuję już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składnikówciasto przekładam do formy, na wierzchu rozkładam truskawki (większe kroję na połówki)posypuję kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez 60-70 minut, do suchego patyczkapo ostudzeniu posypuję cukrem pudrem
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi truskawkami(u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam upiec go w domu. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale każdy kto lubi truskawki na pewno z chęcią się poczęstuje. Puszyste, delikatne ciasto i soczyste owoce przykryte waniliową kruszonką, przyprószone cukrem pudrem. To nie tylko brzmi pysznie,ale także smakuje fantastycznie. Podczas pieczenia w powietrzu unosi się cudowna feeria truskawkowo-maślano-waniliowych zapachów, która ściąga do kuchni rzesze ciekawskich. Wówczas w kółko padają magiczne pytanie, kiedy będzie można jeść??? Dla mnie to ciasto jest najlepsze prosto z piekarnika z gałką lodów czekoladowo-waniliowych. Taki letni deser, jedzony na tarasie, w ciepłe popołudnie, stawia na nogi i sprawia, że nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Dodam, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciasto jest pyszne również następnego dnia, kiedy postoi w chłodnym miejscu, nabiera dodatkowych walorów. Kawałek placka bardzo ładnie prezentuje się w przekroju, skupia letnie barwy, przyciąga wzrok, a przecież jemy oczyma. Ciasto przygotowałam z truskawkami, ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jagodami, wiśniami, czy czereśniami, można również połączyć truskawki z rabarbarem :):):)Ciasto truskawkowe z kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca .Ucierane ciasto truskawkowe z kruszonką ! Przepyszne owoce otulone waniliową chmurką, czuć przy każdym kęsie, zachwycają zmysły i sprawiają, że ciasto znika w kilka godzin :):):)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 40 minLiczba porcji: 12Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Na podstawie przepisu stąd :truskawki : 800 gmasło (miękkie): 200 gcukier puder : 200 gjajka (ogrzane w temperaturze pokojowej): 4mąka tortowa : 250 gproszek do pieczenia : 1 łyżeczkaKruszonka:mąka tortowa : 150 gmasło : 75 gdomowy cukier waniliowy (można dać normalny biały lub do wypieków): 75 gcukier puder : do posypaniaPrzygotowanie:piekarnik nagrzewam do 180oCokrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm smaruję masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce)Kruszonka: na małym ogniu w małym rondelku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, mieszam i studzęucieram masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minutnie przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasunastępnie dodaję po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuję już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składnikówciasto przekładam do formy, na wierzchu rozkładam truskawki (większe kroję na połówki)posypuję kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez 60-70 minut, do suchego patyczkapo ostudzeniu posypuję cukrem pudrem zdejmuję obręcz ciasta i kroję
zdejmuję obręcz ciasta i kroję


 Smacznego :):):)
Smacznego :):):)