ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 marca 2014 r. To jest specjał, który świetnie odegrał rolę tortu urodzinowego. Prezentował się bardzo wytwornie i rozpływał w ustach. Intensywne nasączenie ponczem z espresso i amaretto idealnie zrównoważyło słodycz kremu. Mocno wilgotny biszkopt z delikatną masą na bazie mascarpone, przyprószony kakao i ozdobiony podłużnymi biszkoptami, tworzą wyjątkową całość.Puszystość kremu jest zasługą ubijania żółtek na parze - ta czynność przeniosła mnie do lat dzieciństwa, przypomniało mi się jak babcia ubijała żółtka na parze do tortu, który był szykowany na jakąś poważniejszą uroczystość i to jest ekstra - wspomnienia... Tort przyciąga wzrok i kusi smakiem.Zapewniam, że skradnie podniebienia nie tylko amatorów kawy:-)Tort Tiramisu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 marca .Delicja numer 1 dla osób lubiących tiramisowe smaki, najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 20 minSkładniki:Przepis zaadaptowany od Pani Asi :-)Biszkopt:jajka : 6cukier trzcinowy nierafinowany (można zastąpić białym): 200 g (1 szklanka)mąka pszenna tortowa : 140 g (1 szklanka)mąka ziemniaczana : 4 łyżkiNasączenie:mocna kawa (użyłam espresso): 160 ml (2/3 szklanki)likier amaretto (lub kawowy lub mieszanka obydwu): 160 ml (2/3 szklanki)kakao (gorzkie): 6 łyżekKrem mascarpone:żółtka : 6cukier : 6 łyżekmascarpone : 750 gBoki:podłużne biszkopty : 200 gpowidła śliwkowe lub marmolada lub inny dżem : 3 łyżkiwstążka : do dekoracjiPrzygotowanie:Biszkopt:piekarnik nagrzewam do 170oCdno tortownicy o średnicy 24 cm wykładam krążkiem z papieru do pieczeniabiałka ubijam przez około 2 minuty, aż dobrze się spienią, dodaję po łyżce cukier, cały czas miksując, ubijam jeszcze przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące wciąż ubijając dodaję stopniowo żółtkanastępnie dodaję przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną (przesiałam je bezpośrednio do masy)miksuję krótko na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąkimasę wykładam do tortownicywstawiam do piekarnikapieczemy do suchego patyczka przez około 35-40 minut, w zależności od piekarnikapo tym czasie wyjmuję z piekarnika i studzępo ostudzeniu biszkopt kroję na 3 krążkiKrem mascarpone: w małym garnku gotuję około 2 szklanek wody, odstawiam z ognia na garnku z parującą wrzącą wodą ustawiam miskę z żółtkami (tak, aby dno miski nie dotykało do wody)do żółtek dodaję cukier i ubijam mikserem przez około 8-10 minut, aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszystawówczas zdejmuję miskę z pary, odstawiam na blat i ubijam masę jeszcze przez około 4-5 minut na puszysty krem w drugiej misce miksuję serek mascarpone (przez około pół minuty)dodaję ubite żółtka i delikatnie, zgrabnie mieszam łyżką, następnie krótko miksuję na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masęmasę dzielę na 3 częściPrzełożenie:pierwszy blat kładę na paterze, kropię kawą wymieszaną z likierem (na każdy biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączeniawykładam jedną część kremu, przez sitko posypuję 2 łyżkami kakaokładę drugi krążek i znów powtarzam nasączenie, krem i kakaoprzykrywam ostatnim krążkiem, nasączam, smaruję kremem wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinętort można przygotować dzień wcześniejprzed podaniem posypuję resztą kakaoDekoracja:biszkopty przycinam do odpowiedniej wysokości, smaruję powidłami i przytwierdzam do boków tortu (zamiast biszkoptów można obłożyć tort większą ilością masy - zwiększyć o 1/3)zdobię wstążeczką
Smacznego!śliwkowe,