Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 4 marca 2014 r. To jest specjał, który świetnie odegrał rolę
tortu urodzinowego. Prezentował się bardzo wytwornie i rozpływał w ustach. Intensywne nasączenie ponczem z
espresso i
amaretto idealnie zrównoważyło
słodycz kremu. Mocno wilgotny
biszkopt z delikatną masą na bazie
mascarpone, przyprószony
kakao i ozdobiony podłużnymi
biszkoptami, tworzą wyjątkową całość.Puszystość kremu jest zasługą ubijania
żółtek na parze - ta czynność przeniosła mnie do lat dzieciństwa, przypomniało mi się jak babcia ubijała
żółtka na parze do
tortu, który był szykowany na jakąś poważniejszą uroczystość i to jest ekstra - wspomnienia... Tort przyciąga wzrok i kusi smakiem.Zapewniam, że skradnie podniebienia nie tylko amatorów
kawy:-)Tort Tiramisu Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 2 marca .Delicja numer 1 dla osób lubiących tiramisowe smaki, najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 1 godz. i 20 minSkładniki:Przepis zaadaptowany od Pani Asi :-)
Biszkopt:
jajka : 6
cukier trzcinowy nierafinowany (można zastąpić
białym): 200 g (1 szklanka)
mąka pszenna tortowa : 140 g (1 szklanka)
mąka ziemniaczana : 4 łyżkiNasączenie:mocna
kawa (użyłam
espresso): 160 ml (2/3 szklanki)
likier amaretto (lub
kawowy lub mieszanka obydwu): 160 ml (2/3 szklanki)
kakao (gorzkie): 6 łyżekKrem
mascarpone:
żółtka : 6
cukier : 6 łyżek
mascarpone : 750 gBoki:podłużne
biszkopty : 200 g
powidła śliwkowe lub
marmolada lub inny
dżem : 3 łyżkiwstążka : do dekoracjiPrzygotowanie:
Biszkopt:piekarnik nagrzewam do 170oCdno tortownicy o średnicy 24 cm wykładam krążkiem z papieru do pieczenia
białka ubijam przez około 2 minuty, aż dobrze się spienią, dodaję po łyżce
cukier, cały czas miksując, ubijam jeszcze przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące wciąż ubijając dodaję stopniowo
żółtkanastępnie dodaję przesiane
mąki: pszenną i ziemniaczaną (przesiałam je bezpośrednio do masy)miksuję krótko na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek
mąkimasę wykładam do tortownicywstawiam do piekarnikapieczemy do suchego patyczka przez około 35-40 minut, w zależności od piekarnikapo tym czasie wyjmuję z piekarnika i studzępo ostudzeniu
biszkopt kroję na 3 krążkiKrem
mascarpone: w małym garnku gotuję około 2 szklanek
wody, odstawiam z ognia na garnku z parującą wrzącą
wodą ustawiam miskę z
żółtkami (tak, aby dno miski nie dotykało do
wody)do
żółtek dodaję
cukier i ubijam mikserem przez około 8-10 minut, aż
cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszystawówczas zdejmuję miskę z pary, odstawiam na blat i ubijam masę jeszcze przez około 4-5 minut na puszysty krem w drugiej misce miksuję
serek mascarpone (przez około pół minuty)dodaję ubite
żółtka i delikatnie, zgrabnie mieszam łyżką, następnie krótko miksuję na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masęmasę dzielę na 3 częściPrzełożenie:pierwszy blat kładę na paterze, kropię
kawą wymieszaną z
likierem (na każdy
biszkopt przypada po około 10 łyżek nasączeniawykładam jedną część kremu, przez sitko posypuję 2 łyżkami
kakaokładę drugi krążek i znów powtarzam nasączenie, krem i
kakaoprzykrywam ostatnim krążkiem, nasączam, smaruję kremem wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinętort można przygotować dzień wcześniejprzed podaniem posypuję resztą
kakaoDekoracja:
biszkopty przycinam do odpowiedniej wysokości, smaruję powidłami i przytwierdzam do
boków tortu (zamiast
biszkoptów można obłożyć tort większą ilością masy - zwiększyć o 1/3)zdobię wstążeczką


Smacznego!
śliwkowe,