Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 31 stycznia 2014 r. Do miana stolicy tego deseru pretendują: Wenecja - skąd pochodzi
twarożek mascarpone, Treviso,
Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru, mnie urzekła ta z czasów Renesansu, kiedy Tiramisu uważane było za skuteczny afrodyzjak i dlatego przyrządzanebyło przez Wenecjan dla kochanków na noc, aby zapewnić im energię.
Słodycz ma dodawać animuszu i podnosić na duchu, a czy tak jest? Odpowiedź znajduje się w składnikach
kawa,
amaretto,
żółtka. Taka mieszanka rzeczywiście może pobudzić. Wy też możecie się o tym przekonać, do czego gorąco namawiam :-)Sernik Tiramisu Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 30 stycznia . Niezwykły sernik tiramisu! Kremowy pieczony sernik z
biszkoptami i wyrazistą nutą
amaretto. Bez wątpienia jeden z najlepszych jakie do tej
pory zrobiłam. Przygotowanie jest łatwe lecz czasochłonne. Do przygotowania tej delicji szczególnie zainspirowała mnie kawowa glazura wieńcząca ciasto:-) Oceny: 5,0 Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 3 godz. Łączny czas: 3 godz. i 30 min Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:(Źródło przepisu - Tasty Kitchen)Spód:podłużne
biszkopty : 200 g
cukier biały : 2 łyżki
cukier trzcinowy : 2 łyżki
masło : 4 łyżkiMasa:
serek mascarpone : 450 g
ser twarogowy (trzykrotnie zmielony): 450 g
cukier trzcinowy : 1 szklanka
amaretto : 60 ml
mąka ziemniaczana lub biała kukurydziana : 4 łyżki
sól morska : 1/2 łyżeczki
jajka : 4Glazura:podwójne
espresso : 120 mlgorąca
woda : 120 ml
żelatyna : 1 listek (lub 1 łyżeczka)Przygotowanie:Spód:piekarnik nagrzewam do 170oCtortownicę o średnicy 22 cm smaruję topionym
masłembiszkopty miksuję, łączę z
cukrem, stopionym ostudzonym
masłembiszkoptami wykładam spód, boki formy (boki do 1/2 wysokości tortownicy)piekę 5-7 minut

Masa:temperaturę piekarnika obniżam do 100oC w misie miksera łączę:
mascarpone twaróg i
cukier miksuję na małych obrotach, do połączenia składnikówdodaję
amaretto mąkę ziemniaczaną,
sól i nadal miksuję na wolnych obrotach dodaję po jednym
jajku i miksuję do czasu, aż masa będzie gładka i kremowa masę wylewam na podpieczony spód z
biszkoptów, wstawiam do piekarnika

pieczenie trwa od 3-4 godzin, aż środek sernika będzie stały (piekłam ok. 4 godziny)studzę, wstawiam do lodówki na noc

Glazura:
żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, dodaję
espresso, mieszam dokładnie, wstawiam do lodówki, co jakiś czas mieszająckiedy
galaretka zaczyna delikatnie gęstnieć, polewam nią wierzch sernika odstawiam w chłodne miejsce do lodówki, aż całkowicie stężeje




Smacznego!!!
waniliowy;