ßßß Cookit - przepis na Sernik Tiramisu

Sernik Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 stycznia 2014 r. Do miana stolicy tego deseru pretendują: Wenecja - skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru, mnie urzekła ta z czasów Renesansu, kiedy Tiramisu uważane było za skuteczny afrodyzjak i dlatego przyrządzane
było przez Wenecjan dla kochanków na noc, aby zapewnić im energię. Słodycz ma dodawać animuszu i podnosić na duchu, a czy tak jest? Odpowiedź znajduje się w składnikach kawa, amaretto, żółtka. Taka mieszanka rzeczywiście może pobudzić. Wy też możecie się o tym przekonać, do czego gorąco namawiam :-)Sernik Tiramisu Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 30 stycznia . Niezwykły sernik tiramisu! Kremowy pieczony sernik z biszkoptami i wyrazistą nutą amaretto. Bez wątpienia jeden z najlepszych jakie do tej pory zrobiłam. Przygotowanie jest łatwe lecz czasochłonne. Do przygotowania tej delicji szczególnie zainspirowała mnie kawowa glazura wieńcząca ciasto:-) Oceny: 5,0 Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 3 godz. Łączny czas: 3 godz. i 30 min Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
(Źródło przepisu - Tasty Kitchen)
Spód:
podłużne biszkopty : 200 g
cukier biały : 2 łyżki
cukier trzcinowy : 2 łyżki
masło : 4 łyżki
Masa:
serek mascarpone : 450 g
ser twarogowy (trzykrotnie zmielony): 450 g
cukier trzcinowy : 1 szklanka
amaretto : 60 ml
mąka ziemniaczana lub biała kukurydziana : 4 łyżki
sól morska : 1/2 łyżeczki
jajka : 4
Glazura:
podwójne espresso : 120 ml
gorąca woda : 120 ml
żelatyna : 1 listek (lub 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Spód:
piekarnik nagrzewam do 170oC
tortownicę o średnicy 22 cm smaruję topionym masłem
biszkopty miksuję, łączę z cukrem, stopionym ostudzonym masłem
biszkoptami wykładam spód, boki formy (boki do 1/2 wysokości tortownicy)
piekę 5-7 minut
Masa:
temperaturę piekarnika obniżam do 100oC w misie miksera łączę: mascarpone twaróg i cukier miksuję na małych obrotach, do połączenia składników
dodaję amaretto mąkę ziemniaczaną, sól i nadal miksuję na wolnych obrotach dodaję po jednym jajku i miksuję do czasu, aż masa będzie gładka i kremowa masę wylewam na podpieczony spód z biszkoptów, wstawiam do piekarnika
pieczenie trwa od 3-4 godzin, aż środek sernika będzie stały (piekłam ok. 4 godziny)
studzę, wstawiam do lodówki na noc
Glazura:
żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, dodaję espresso, mieszam dokładnie, wstawiam do lodówki, co jakiś czas mieszając
kiedy galaretka zaczyna delikatnie gęstnieć, polewam nią wierzch sernika odstawiam w chłodne miejsce do lodówki, aż całkowicie stężeje
Smacznego!!!
waniliowy;
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/01/sernik-tiramisu.html