Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 26 sierpnia 2013 r.
Ogórki małosolne są odmianą kiszonych, a dokładnie ich młodszym rodzeństwem, czyli kwaszonym przez dużo krótszy czas, najczęściej kilka dni. W tym roku z
ogórkami jestem związana niemalże emocjonalnie. Zaczęło się od wysiewu w maju następnie pielenia, podlewania, a w końcu zbioru. Te wszystkie czynności opłacały się, bo
ogórki obrodziły bardzo ładnie.
A skoro tyle się ich namnożyło, to trzeba było coś z nimi zrobić:-) Po raz pierwszy zrobiłam je sama, chociaż do tej
pory strasznie wzbraniałam się przed gotowaniem, a już tym bardziej wekowaniem, czy zaprawianiem. No cóż gusta się zmieniają, a ja coraz więcej czasu spędzam w kuchni, ciągle coś kombinuję, wymyślam i stwierdzam, że to jest inspirujące. Tak rozpoczęła się moja pierwsza, a na pewno nie ostatnia podróż do zamykania lata w słoikach. Zauważyłam, że sposoby przygotowywania
ogórków różnią się szczegółami dlatego postanowiłam trzymać się przepisu mojej Mamy, który jest najprostszy na świecie i najznakomitszy. Wiem, że niektórzy jedzą małosolne już na dobę od zrobienia, my zaczęliśmy konsumować po
trzech dniach. Przyznam szczerze, że wolę kiszone ale małosolne też mogą być. Bardzo dobrze komponują się z kanapką z
masłem, czy chrupiącą
bagietką. Wspaniale uzupełniają wszelkie posiłki i sałatki:-)
Ogórki małosolne Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 24 sierpnia . Tradycyjne
ogórki małosolne!
Ogórki są pyszne, chrupiące i zdrowe. Sekretem ich wyjątkowego smaku i jędrność jest dodatek
kopru,
chrzanu,
czosnku i liści
wiśni:-)Oceny: 4 , 5Czas przygotowania: 30 minCzas do zagotowania: 10 minŁączny czas: 40 minRozmiar porcji: 1
ogórekLiczba kilokalorii w porcji (ok. 100 g): 11
Białko na porcję: 0,3 gTłuszcz na porcję: 0 , 2 gWęglowodany na porcję: 2 , 3 gBłonnik na porcję: 1 , 2 gSkładniki:
ogórki gruntowe : 1 kg
koper ogrodowy najlepiej z kwiatostanem : kilka gałązekkorzeń
chrzanu : kawałek
czosnek : 4-5 ząbkówlistki
wiśni : po 2 na słoik
gorczyca : 2 ziarenka na słoikZalewa:
woda źródlana lub kranowa : 2 litry
sól niejodowana : 4 łyżki stołowePrzygotowanie:myję
ogórki, następnie
koper,
chrzan, liski
wiśni, ząbki
czosnkukorzeń
chrzanu doczyszczam nożem i ponownie dokładnie myję na dno słoika (lubię te o pojemności 0,75 l)kolejno układam baldach
kopru (głową w dół), kawałek
chrzanu, 1/2 ząbka
czosnku, liście
wiśni i wrzucam ziarenka
gorczycyteraz najważniejsze układam
ogórki, kwitnącą częścią do góry na górę
daję jeszcze gałązkę
kopru (baldach do góry)
w międzyczasie przygotowuję zalewę - tutaj trzymam się zasady - 2 łyżki na litr
wody:-)ciepłą zalewą zalewam zawartość słoików, ważne jest, aby
ogórki znajdowały się pod powierzchnią zalewyzakręcam słoiki i odstawiam do chłodnego i ciemnego miejsca
To miłego chrupania!!!Serdeczności :-)