Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 5 sierpnia 2013 r. Przygotowanie dania zawsze skłania mnie do refleksji, aby opisać właściwości choćby jednego znajdującego się w nim składnika. W przypadku ciasta
porzeczkowego nr II nie było inaczej. Naprawdę nie byłabym sobą, gdybym nie skreśliła kilku zdań na temat czarnych
porzeczek. Należą one do rodziny agrestowatych. Pochodzą z obszarów Europy i Azji o umiarkowanym klimacie. W Polsce występują w stanie dzikim na całym niżu i w
pasie wyżyn. "Ribes Nigrum" posiadają właściwości zdrowotne, są jednym z najcenniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki temu są pomocne w leczeniu licznych chorób. Stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych
porzeczek pomocniczo przy niedokrwistości, przyzębicy, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwości
krwi, wypadaniu zębów i włosów. Te czarne kuleczki są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. W tych owocach występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają podobnie jak
czerwone porzeczki proces starzenia. Ponadto obniżają one poziom cholesterolu we
krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi (
kadmem i ołowiem). W ten sposób ułatwiają usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastków. "Ribes floridum" dodatkowo zawierają związki, którym przypisuje się szczególne właściwości są to antocyjany rutyna i kwercetyna. Antocyjany znajdują się w skórce czarnych
porzeczek, uchodzą za substancje antybakteryjne, które skutecznie zwalczają bakterie E.coli - przyczyny problemów żołądkowych. Rutyna ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych. W ten sposób zapobiega krwawieniu wybroczynom i żylakom. Z kolei kwercetyna ma właściwości moczopędne i oczyszczające
drogi moczowe. Działa także przeciwalergicznie.
Czarne porzeczki dostarczają nam moc cennych składników i nie sposób je pominąć w letnich wypiekach. Przygotowałam ciasto
porzeczkowe składające się z
trzech warstw, zamysł narodził się w mojej głowie, serdecznie polecam:-)Ciasto
porzeczkowe nr II Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 3 sierpnia .Smak ciasta jest zaskakujący, a w połączeniu z musem
porzeczkowym, nasze zmysły przeżywają prawdziwą rozkosz:-)Oceny: 4 , 8 Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 2 godz. i 10 min Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Ciasto:
mąka tortowa : 400 g
masło (najlepiej Lurpak): 250 g (1 kostka)
cukier drobny do wypieków : 2/3 szklanki
jajko wiejskie od gospodyni : 1
sól morska : szczyptadrobno pokruszone
biszkopty : kilkaMus
porzeczkowy:
czarna porzeczka : 300 g
czerwona porzeczka : 300 g
żelatyna : 1 łyżkagorąca
woda : 1/3 szklankiWierzch:
białka : 4
cukier drobny do wypieków : 1 szklankaekstrakt
waniliowy : 1 łyżeczka
wiórki kokosowe : 5 łyżek
cukier puder : do przyprószeniagałązki czarnych
porzeczek : do dekoracjigałązki czerwonych
porzeczek : do dekoracjiPrzygotowanie:
mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z posiekanym
masłem dodaję
cukier jajko i szczyptę
soli zagniatam ciasto

wstawiam do lodówki na 30 minut po tym czasie ciasto wałkuję i przenoszę na blachę (tortownica 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakłuwam widelcem i
daję do nagrzanego do 180oC piekarnika na około 40 minutciasto kruche pozostawiam do wystudzenia
białka ubijam ze szczyptą
soli na sztywną pianę dodaję stopniowo
cukier i ekstrakt
waniliowy do ubitych
białek delikatnie mieszam
wiórki kokosowe pianę przenoszę do tortownicy 24 cm i wstawiam do nagrzanego do 180oC piekarnika i piekę około 30 minutłyżkę
żelatyny rozpuszczam w gorącej wodzie dokładnie mieszam i pozostawiam do ostygnięcia
porzeczki płuczę szypułkuję i osuszam papierowym ręcznikiem wszystkie miksuję, a następnie przecieram przez sito, tak aby mus był jednostajny do musu można dodać odrobinę
cukru, jeśli uznacie, że jest za kwaśny stopniowo dodaję
żelatynę najpierw do szklanki z
żelatyną dodaję trochę musu, a następnie całą zawartość przenoszę do porzeczkowej masy, mieszam w tortownicy 24 cm kolejno układam kruchy spód, pokruszone
biszkopty
masę
porzeczkową
ostudzoną
bezęwstawiam do lodówki na co najmniej 2 godzinydekoruję
porzeczkami prószę
cukrem pudrem


Pyszności !!!