Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 3 sierpnia 2013 r. Wydaje mi się, że
czerwone porzeczki to
owoce trochę niedoceniane i zapomniane. A warto wiedzieć, że już od XVI w są uznawane za swoje właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Kompozycja witamin i minerałów sprawia, że "ribes rubrum" są doskonałą bronią w walce z efektami starzenia. Witamina C neutralizuje wolne rodniki, PP zapobiega pękaniu naczynek, a żelazo zapewnia skórze zdrowy koloryt.W mniejszych ilościach występują tu również witaminy z grupy B (B1, B2) oraz witamina A.
Owoce są źródłem łatwo przyswajalnego żelaza fosforu, wapnia i magnezu, a także cynku i potasu.
Porzeczki to nie tylko dawka witamin i minerałów ale również naturalny detoks. Dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu pomagają oczyścić organizm. Poleca się je w chorobach układu krążenia, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Są bogate w pektyny(rozpuszczalny błonnik), które wspomagają funkcjonowanie jelit, dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej, kontrolują poziom
cukru i cholesterolu we
krwi. Wpływają na przemianę materii, są pomocne przy niestrawnościach, zgadze i zaparciach, a obecność polifenoli łagodzi
bóle menstruacyjne. Zawartość garbników w skórce czerwonych
porzeczek powoduje działanie tonizujące i antybakteryjne dlatego szczególnie poleca się je osobom zmagającym z cerą tłustą i trądzikową.
Owoce te uważane są za lek dla małych niejadków i osób starszych, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt.Działają wzmacniająco i odświeżająco.
Porzeczki najlepiej jeść na surowo ale są one również doskonałym
dodatkiem do deserów i ciast o czym można się przekonać już za chwilę :-)Porzeczkowiec nr I Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 1 sierpnia . Wyborne ciasto
porzeczkowe!!! Latem najbardziej smakują ciasta
owocowe. W wyniku połączenia kwaskowatych
porzeczek pachnących jeszcze słońcem z orkiszową kruchością ciasta i chrupiącą
kokosową bezą otrzymałam najwspanialszy smak lata. Ciasto najlepiej smakuje z filiżanką
kawy czy
herbaty na tarasie lub balkonie :-) Oceny: 4,7 Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 45 min Łączny czas: 1 godz. i 25 min Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Ciasto:
czerwone porzeczki : 500 g
mąka tortowa : 200 g
mąka orkiszowa : 200 g
masło (najlepiej Lurpak): 250 g
cukier drobny do wypieków : 2/3 szklanki
jajko wiejskie od gospodyni : 1
sól morska : szczyptaWierzch:
białka : 4drobny
cukier do wypieków : 1 szklankaekstrakt
waniliowy : 1 łyżeczka
wiórki kokosowe : 5 łyżekdrobno pokruszone
biszkopty : kilkaPrzygotowanie:
mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z posiekanym
masłem
dodaję
cukier jajko i szczyptę
soli zagniatam ciasto i wstawiam do lodówki na 30 minutpo tym czasie ciasto wałkuję i przenoszę do tortownicy (24 cm), wyłożonej papierem do pieczenianakłuwam widelcem i wstawiam do rozgrzanego do 180o C piekarnika na około 15 minut w tym czasie płuczę, szypułkuję i osuszam
porzeczki
białka ubijam ze szczyptą
soli na sztywną pianę, stopniowo dodaję
cukier i na koniec ekstrakt
waniliowydo ubitych
białek delikatnie dodaję
wiórki kokosowe i
porzeczkina podpieczony spód ciasta

wykładam pokruszone
biszkopty
a następnie pianęciasto piekę jeszcze około 30 minut :-)Niestety zdjęć gotowego wypieku nie będzie ponieważ po moim powrocie ujrzałam kilka okruchów ciasta na pustej paterze.....których nie uwieczniłam :-)Pyszności !!!