ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z porzeczkami z bezą kokosową

Kruche ciasto z porzeczkami z bezą kokosową

nazwa

Wykonanie

Pyszne owocowe ciasto z porzeczkami i bezą kokosową. Kwaśne porzeczki idealnie komponują się ze słodką bezą. Przepis znaleziony w gazecie.
Ciasto
500g porzeczek
400g mąki
1 kostka masła 250g
2/3 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
Wierzch
4 białka
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu
5 łyżek wiórków kokosowych
kilka biszkoptów drobno pokruszonych
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut.
Porzeczki opłukać, wyszypułkować i wysuszyć.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitych białek wmieszać wiórka kokosowe i porzeczki.
Na podpieczonym spodzie ciasta wyłożyć pokruszone biszkopty a następnie pianę. Ciasto piec jeszcze ok. 30 minut.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-porzeczkami-z-beza.html