Pyszne owocowe ciasto z porzeczkami i beząkokosową. Kwaśne porzeczki idealnie komponują się ze słodką bezą. Przepis znaleziony w gazecie.Ciasto500g porzeczek400g mąki1 kostka masła 250g2/3 szklanki cukru1 jajkoszczypta soliWierzch4 białka1 szklanka drobnego cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Skworcu5 łyżek wiórków kokosowychkilka biszkoptów drobno pokruszonychMąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Ciasto rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 minut.Porzeczki opłukać, wyszypułkować i wysuszyć.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitych białek wmieszać wiórka kokosowe i porzeczki.Na podpieczonym spodzie ciasta wyłożyć pokruszone biszkopty a następnie pianę. Ciasto piec jeszcze ok. 30 minut.