ßßß Cookit - przepis na Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 21 czerwca 2013 r.
Czy wiesz, że słoiczkami kremu Nutella wyprodukowanymi w ciągu jednego roku można okrążyć kulę ziemską 1,4 razy :-)
Ciasto z nutellą pierwszy raz spróbowałam jakiś czas temu.
Od razu stało się jednym z moich ulubionych, a to za sprawą genialnego spodu.
Wtedy postanowiłam, że to ciasto przygotuje moja siostra, która bardzo lubi kuchnię.
Przepis uzyskałam błyskawicznie od znajomej, niestety pomysł z siostrą legł w gruzach.
Recepturę dalej nosiłam w torebce, a delikatny smak cały czas mnie prześladował.
Upłynęło sporo czasu i dopiero założenie bloga kulinarnego zmotywowało mnie do samodzielnego zrobienia tego rarytasu.
Ciasto było strzałem w dziesiątkę w sam raz na letnią porę, gdy zamiast otwierać piekarnik, otwieram drzwi na taras, gdzie na świeżym powietrzu, skąpanym w promieniach słonecznych raczę się kawałeczkiem takiej delicji.
Cóż więcej potrzeba do szczęścia :-)
To ciasto podane wprost z lodówki, może zastąpić nawet lody.
Zapraszam więc na trójwarstwowy przysmak, który ma genialną, kremową, śmietanowo-serową konsystencje i chrupiący, rozpływający się spód, będący zasługą najzwyklejszych sucharów wymieszanych z czekoladowo-orzechowym kremem :-)
Ciasto z nutellą Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca .
Pyszne ciasto z nutellą!!!
Ciasto z nutellą zawsze robi furorę wśród gości.
Jest to lekka pianka śmietankowa na pysznym spodzie z sucharów i nutelli, zwieńczona ulubionymi owocami w galaretce.
Oprócz walorów smakowych jest jeszcze jedna zaleta w postaci efektu kolorystycznego:-)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz.
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Spód:
suchary : 1 paczka (290 g)
nutella : 400 g
Warstwa serowa:
serek waniliowy : 1 kg
żelatyna : 2 łyżki
kompot wiśniowy : 1/2 szklanki
Masa z bitej śmietany:
śmietana kremówka : 0,75 litra
żelatyna : 3 łyżeczki
cukier puder (jeśli ktoś lubi słodką śmietanę): wedle uznania, ja dodałam bardzo malutko
Dodatkowo:
kompot wiśniowy : 1 litr
galaretki wiśniowe : 3 sztuki
Przygotowanie:
Spód:
sucharki przekładam do blendera i drobno mielę (nie na pył, aby zachować naturalną chrupkość), przekładam do miski, dodaję Nutellę i całość dokładnie mieszam do połączenia składników
masę mieszam łyżką, jeśli jest to trudne wyrzucam łyżkę i mieszam ręką
jest jeszcze trzeci sposób łączenia kremu z sucharkami -do garnka z wodą wstawić słoik z masą i mieszać, aż będzie rzadka
zmielone sucharki wrzucić do miski i zalać je płynną masą
całość miksować, aż składniki się wymieszają i połączą
następnie przenieść do blachy i wygładzić
blachę włożyć do zamrażalnika, aby schłodzić spód :-)
Taki spód można wykorzystać do wielu innych ciast i deserów.
Warstwa serowa:
żelatynę rozpuszczam w pół szklanki kompotu i jak ostygnie łączę z serkami waniliowymi
żelatynę dokładnie mieszać, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby nie było grudek
masę serową wylewam na przygotowany spód z nutellą i sucharkami
przenoszę do lodówki.
Masa z bitej śmietany:
żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej wody, ubijam śmietanę i łączę z wcześniej przygotowaną żelatyną
śmietanę wykładam na serki waniliowe
odsączam wiśnie z kompotu i układam na śmietanie:-)
do garnka przelewam kompot z wiśni i uzupełniam do pełnego 1 litra wodą
całość podgrzewam, nie doprowadzam do wrzenia!!!
galaretki rozpuszczam w gorącym kompocie mieszając
pozostawiam do ostygnięcia
tężejącą galaretkę wylewam na ciasto i wkładam do lodówki do całkowitego stężenia
ciasto robiłam na blaszce o wymiarach 360*245*60 mm.
Na koniec mała rada !!!
Ciasto zacznij od końca to znaczy od górnej warstwy, aby w czasie wykonywania pozostałych czynności galaretka mogła swobodnie stygnąć :-)
Pyszności.....
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-nutella.html