Wykonanie
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 21 czerwca 2013 r.Czy wiesz, że słoiczkami kremu Nutella wyprodukowanymi w ciągu jednego roku można okrążyć kulę ziemską 1,4
razy :-)Ciasto z nutellą pierwszy raz spróbowałam jakiś czas temu.Od razu stało się jednym z moich ulubionych, a to za sprawą genialnego
spodu.Wtedy postanowiłam, że to ciasto przygotuje moja siostra, która bardzo lubi kuchnię.Przepis uzyskałam błyskawicznie od znajomej, niestety pomysł z siostrą legł w gruzach.Recepturę dalej nosiłam w torebce, a delikatny smak cały czas mnie prześladował.Upłynęło sporo czasu i dopiero założenie bloga kulinarnego zmotywowało mnie do samodzielnego zrobienia tego rarytasu.Ciasto było strzałem w dziesiątkę w sam raz na letnią
porę, gdy zamiast otwierać piekarnik, otwieram drzwi na taras, gdzie na świeżym powietrzu, skąpanym w promieniach
słonecznych raczę się kawałeczkiem takiej delicji.Cóż więcej potrzeba do szczęścia :-)To ciasto podane wprost z lodówki, może zastąpić nawet
lody.Zapraszam więc na trójwarstwowy przysmak, który ma genialną, kremową,
śmietanowo-
serową konsystencje i chrupiący, rozpływający się spód, będący zasługą najzwyklejszych sucharów wymieszanych z
czekoladowo-
orzechowym kremem :-)Ciasto z nutellą Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca .Pyszne ciasto z nutellą!!!Ciasto z nutellą zawsze robi furorę wśród gości.Jest to lekka pianka śmietankowa na pysznym spodzie z sucharów i nutelli, zwieńczona ulubionymi
owocami w
galaretce.Oprócz walorów
smakowych jest jeszcze jedna zaleta w postaci efektu kolorystycznego:-)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 1 godz.Łączny czas: 1 godz.Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Spód:suchary : 1 paczka (290 g)nutella : 400 gWarstwa serowa:
serek waniliowy : 1 kg
żelatyna : 2 łyżkikompot
wiśniowy : 1/2 szklankiMasa z
bitej śmietany:
śmietana kremówka : 0,75 litra
żelatyna : 3 łyżeczki
cukier puder (jeśli ktoś lubi słodką
śmietanę): wedle uznania, ja dodałam bardzo malutkoDodatkowo:kompot
wiśniowy : 1 litr
galaretki wiśniowe : 3 sztukiPrzygotowanie:Spód:sucharki przekładam do blendera i drobno
mielę (nie na pył, aby zachować naturalną chrupkość), przekładam do miski, dodaję Nutellę i całość dokładnie mieszam do połączenia składnikówmasę mieszam łyżką, jeśli jest to trudne wyrzucam łyżkę i mieszam rękąjest jeszcze trzeci sposób łączenia kremu z sucharkami -do garnka z
wodą wstawić słoik z masą i mieszać, aż będzie rzadkazmielone sucharki wrzucić do miski i zalać je płynną masącałość miksować, aż składniki się wymieszają i połącząnastępnie przenieść do blachy i wygładzićblachę włożyć do zamrażalnika, aby schłodzić spód :-)Taki spód można wykorzystać do wielu innych ciast i deserów.Warstwa serowa:
żelatynę rozpuszczam w pół szklanki kompotu i jak ostygnie łączę z
serkami waniliowymi
żelatynę dokładnie mieszać, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby nie było grudekmasę
serową wylewam na przygotowany spód z nutellą i sucharkamiprzenoszę do lodówki.Masa z
bitej śmietany:
żelatynę rozpuszczam w małej ilości gorącej
wody, ubijam
śmietanę i łączę z wcześniej przygotowaną
żelatynąśmietanę wykładam na
serki wanilioweodsączam
wiśnie z kompotu i układam na
śmietanie:-)
do garnka przelewam kompot z
wiśni i uzupełniam do pełnego 1 litra
wodącałość podgrzewam, nie doprowadzam do wrzenia!!!
galaretki rozpuszczam w gorącym kompocie mieszającpozostawiam do ostygnięciatężejącą
galaretkę wylewam na ciasto i wkładam do lodówki do całkowitego stężeniaciasto robiłam na blaszce o wymiarach 360*245*60 mm.
Na koniec mała rada !!!Ciasto zacznij od końca to znaczy od górnej warstwy, aby w czasie wykonywania pozostałych czynności
galaretka mogła swobodnie stygnąć :-)Pyszności.....