ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z galaretką

Biszkopt z galaretką

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 28 maja 2013 r.
To lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z agrestową galaretką i ulubionymi owocami :-)
Dobór owoców to kwestia gustu, dajemy te, którymi dysponujemy w danej chwili, bądź takie, bez których nie wyobrażamy sobie biszkoptu :-) Ja dodałam winogrona i pomarańcze, które spowodowały wytrawny smak wypieku..
Biszkopt z galaretką
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 maja .
To lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z owocami zanurzonymi w agrestowej galaretce, w bardzo szybkim tempie znikało z talerza....:-)
Polecam, bo jest pyszne.
Oceny: 4 , 7
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 18 min
Łączny czas: 38 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (ok. 80 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 171
Tłuszcz na porcję: 6 g
Składniki:
jajka wiejskie od gospodyni : 3 sztuki
drobny cukier do wypieków : 1/2 szklanki
mąka pszenna tortowa : 1/2 szklanki
masło, najlepiej Lurpak : 50 g
galaretka agrestowa : 1 sztuka
ciemne winogrona : wedle uznania
pomarańcze : wedle uznania
Przygotowanie:
Dno formy o wymiarach 21 cm*26 cm wykładam papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubijam na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodaję cukier, cały czas ubijając.
Po dodaniu cukru ubijam białka jeszcze przez 2-3 minuty.
Potem stopniowo dodaję żółtka, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera.
Dodaję przesianą mąkę ( najlepiej trzema partiami ) i krótko miksuję mikserem na minimalnych obrotach (można delikatnie mieszać szpatułką, a najlepiej zacząć mikserem, później mieszać szpatułką tak, aby nie zniszczyć ubitej masy. Razem z trzecią partią mąki dodaję roztopione masło.
Wymieszane ciasto wylewam do formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Piekę 18 minut.
Po upływie czasu pieczenia od razu wyjmuję z piekarnika i studzę.
Galaretkę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzę.
Biszkopt nasączam kilkoma łyżkami herbaty, dekoruję owocami ( połówki winogron i przedzielone na pół plasterki pomarańczy ) i wylewam galaretkę.
Wstawiam do lodówki do stężenia ( około 2 godziny ).
Jeśli mamy poobiednią porę, to parzymy przyzwoitą kawę i delektujemy się pysznym ciastkiem :-)
Serdeczności :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/05/biszkopt-z-galaretka.html