Wykonanie

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 28 maja 2013 r.To lekkie ciasto na puszystym
biszkopcie z
agrestową galaretką i ulubionymi
owocami :-)Dobór
owoców to kwestia gustu, dajemy te, którymi dysponujemy w danej chwili, bądź takie, bez których nie wyobrażamy sobie
biszkoptu :-) Ja dodałam
winogrona i
pomarańcze, które spowodowały wytrawny smak wypieku..
Biszkopt z
galaretkąAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 26 maja .To lekkie ciasto na puszystym
biszkopcie z
owocami zanurzonymi w
agrestowej galaretce, w bardzo szybkim tempie znikało z talerza....:-)Polecam, bo jest pyszne.Oceny: 4 , 7Czas przygotowania: 20 minCzas pieczenia: 18 minŁączny czas: 38 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (ok. 80 g)Liczba kilokalorii w porcji: 171Tłuszcz na porcję: 6 gSkładniki:
jajka wiejskie od gospodyni : 3 sztukidrobny
cukier do wypieków : 1/2 szklanki
mąka pszenna tortowa : 1/2 szklanki
masło, najlepiej Lurpak : 50 g
galaretka agrestowa : 1 sztukaciemne
winogrona : wedle uznania
pomarańcze : wedle uznaniaPrzygotowanie:Dno formy o wymiarach 21 cm*26 cm wykładam papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewam do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubijam na sztywną pianę.Następnie stopniowo dodaję
cukier, cały czas ubijając.Po dodaniu
cukru ubijam
białka jeszcze przez 2-3 minuty.
Potem stopniowo dodaję
żółtka, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera.Dodaję przesianą
mąkę ( najlepiej trzema partiami ) i krótko miksuję mikserem na minimalnych obrotach (można delikatnie mieszać szpatułką, a najlepiej zacząć mikserem, później mieszać szpatułką tak, aby nie zniszczyć ubitej masy. Razem z trzecią partią
mąki dodaję roztopione
masło.Wymieszane ciasto wylewam do formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do nagrzanego piekarnika.Piekę 18 minut.Po upływie czasu pieczenia od razu wyjmuję z piekarnika i studzę.
Galaretkę przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzę.
Biszkopt nasączam kilkoma łyżkami
herbaty, dekoruję
owocami ( połówki
winogron i przedzielone na pół plasterki
pomarańczy ) i wylewam
galaretkę.Wstawiam do lodówki do stężenia ( około 2 godziny ).



Jeśli mamy poobiednią
porę, to parzymy przyzwoitą
kawę i delektujemy się pysznym
ciastkiem :-)Serdeczności :-)