ßßß Cookit - przepis na " KARCZOCHY FASZEROWANE "

" KARCZOCHY FASZEROWANE "

Wykonanie

Jak się czujecie ???
Karczochy mają wyjątkowy smak, uważane są za kulinarny smakołyk:-)
Te warzywa mają wiele zalet bardzo dobrze wpływają na naszą wątrobę, a przecież organ ten jest narażony na tyle zagrożeń.
Ich znaczenie bardzo rośnie, gdy faszerujemy się różnego typu pigułkami.
Liście karczocha świetnie radzą sobie z naprawieniem szkód wyrządzonych przez medykamenty.
A dlaczego ????
Bo zawierają flawonoidy, fenelokwasy i gorzkie laktony seskwiterpenowe :)
Kardy ze względu na zawartość witamin i soli mineralnych oraz innych składników należą do najzdrowszych warzyw :-)
Możemy je spożywać na zimno lub gorąco z dodatkiem różnych sosów.
Można je jeść na surowo - mają smak orzecha włoskiego.
Karczochy bardzo dobrze komponują się z cytryną, parmezanem i szynką dlatego wykorzystam te składniki przy przyrządzaniu mojego dania.
Potrzebuję :
4 karczochy
Do nadzienia:
4 łyżki bułki tartej
150 g mielonego parmezanu lub grana padano
150 g mielonej surowej szynki lub ogonówki
sprasowany ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony pachnący pieprz
oliwa extra vergine
sok z połówki cytryny
Przyrządzenie:
Obcinam u nasady łodygi karczochów, ścinam czubki liści i usuwam zewnętrzne, stwardniałe liście.
Zgniatam lekko karczochy, przyciskam je wierzchem do stołu, aby się otworzyły.
Jeśli wewnątrz są jasne włoski, wycinam je.
Wrzucam warzywa do wody zakwaszonej sokiem z cytryny - nie będą ciemniały.
Mieszam składniki nadzienia i dodaję oliwę, by masa była wilgotna.
Wyjmuję karczochy z wody i napełniam nadzieniem, wsuwam je między liście i do środka.
Nadziane kardy układam ciasno w żaroodpornym naczyniu, na dno nalewam sporo oliwy i trochę wody.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piekę pod przykryciem około godziny.
Podaję na gorąco.
Moje łasuchy już czekają mam nadzieję, że będzie smakowało :-)
P.S.
SMAKOWAŁO !!!
Chciałoby się rzec - " zielona chwilo trwaj :-):-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/02/karczochy-faszerowane.html