Wykonanie
Lubicie sconesy? Ja ostatnio coraz bardziej, chyba przede wszystkim dlatego, że szybko się je robi i ma się wrażenie, że je się ciepłe bułeczki prosto z piekarni : ). Ostatnio robiłam sconesy na słodko, a dzisiaj wybrałam wersję ''wytrawną'', która idealnie wpasowała się na niedzielne śniadanie : ) Zapraszamo.Składniki na 8-9 szt.:250g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soliszczypta
pieprzu50 g posiekanego w kostkę
masła1 duże
jajkook.100 ml
mlekapół łyżeczki
tymianku i
ziół prowansalskich50 g
startego sera żółtego
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
masło,
proszek do pieczenia,
przyprawy i rozcieramy składniki palcami. Ubijamy
jajko i dodajemy
mleko. Płynne składniki wlewamy do suchych zostawiając trochę masy jajeczno
mlecznej do posmarowania bułeczek. Dodajemy
starty ser i wszystko dokładni zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy więcej
mleka lub więcej
mąki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 do 2 cm i foremką lub szklanką wycinamy sconesy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
jajkiem z
mlekiem i pieczemy około 10-12 min w temperaturze 180 stopni.Moja wersja sconesów była z :
serkiem śmietankowym,
pomidorem,
mozzarellą i
szczypiorkiemserkiem bazyliowym,
łososiem wędzonym,
rukolą