ßßß
Składniki:krem lawendowy:500 ml śmietany5 łyżeczek żelatyny3/4 szklanki wrzątku4 lub 5 gałązek lawendy15 ml soku z cytryn1,25 szklanki cukru pudruopakowanie cukru wanilinowegomasa jagodowa:1/2 słoika konfitury jagodowej2 łyżeczki żelatyny10 ml soku z cytryny1/2 szklanki wrzątkuciasto:150 masła70 gr cukru2 jajka400 g mąki1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki do ochłodzenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut.2. Przygotować sobie dwa rondelki. Do każdego z nich wsypujemy żelatynę, którą zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia.3. Do pierwszego garnka dodajemy konfiturę i cytrynę. W razie potrzeby miksujemy.4.Drugi wstawiamy na gaz, dodajemy śmietanę i porcjami cukier puder, cukier waniliowy, lawendę i sok z cytryny. Podgrzewamy aż masa zacznie się gotować.5. Na przestudzony blat wylewać na przemian masę jagodową i lawendową. Każdą warstwę chłodzić.6. Ozdobić jagodami i lawendą.Smacznego! ;)
Przepis bierze udział w akcji: