Wykonanie
Lawenda po raz drugi. Tym razem w połączeniu z
jagodami.
Składniki:krem lawendowy:500 ml
śmietany5 łyżeczek
żelatyny3/4 szklanki wrzątku4 lub 5 gałązek lawendy15 ml
soku z cytryn1,25 szklanki
cukru pudruopakowanie
cukru wanilinowegomasa jagodowa:1/2 słoika
konfitury jagodowej2 łyżeczki
żelatyny10 ml
soku z cytryny1/2 szklanki wrzątkuciasto:150
masła70 gr
cukru2
jajka400 g
mąki1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki do ochłodzenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut.2. Przygotować sobie dwa rondelki. Do każdego z nich wsypujemy
żelatynę, którą zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia.3. Do pierwszego garnka dodajemy
konfiturę i
cytrynę. W razie potrzeby miksujemy.4.Drugi wstawiamy na gaz, dodajemy
śmietanę i porcjami
cukier puder,
cukier waniliowy, lawendę i
sok z cytryny. Podgrzewamy aż masa zacznie się gotować.5. Na przestudzony blat wylewać na przemian masę
jagodową i lawendową. Każdą warstwę chłodzić.6. Ozdobić
jagodami i lawendą.Smacznego! ;)
Przepis bierze udział w akcji: