Wykonanie
sernik
jagodowy ze
śmietanową piankąSezon
jagodowy co prawda już się kończy, ale
owoce te są wciąż jeszcze do kupienia. Jest to więc ostatnia szansa, by upiec sernik
jagodowy z dodatkiem świeżych
jagód (poza sezonem można używać mrożonych, należy jednak wtedy wydłużyć nieco czas pieczenia).
Składniki na kruchy spód:250-300 g
mąki pszennej180 g
masła40 g
cukru pudru1
jajko3 łyżki
kakao[można też wykonać spód z pokruszonych
herbatników typu digestive z dodatkiem 50 g rozpuszczonego
masła - nie trzeba go wtedy piec, a jedynie schłodzić]Masa serowa:1 kg
sera zmielonego trzykrotnie (może być z wiaderka)200 g
cukru3 łyżeczki
cukru wanilinowego4
jajka2,5-3 łyżki
mąki pszennej300 g
jagód1 łyżka
soku z cytrynyPolewa śmietanowa:330 g
śmietany 18%2,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru wanilinowegoSpód:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
kakao i
cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę
masło i
jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny, po czym rozwałkować na mniej niż 0,5 cm i wylepić nim całą tortownicę (spód należy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
masłem i posypać
bułką tartą). Ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach i piec przez 20-25 min. w 190 o C. Wyjąć i wystudzić.Masa serowa:
Ser przełożyć do misy lub garnka, zmiksować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Dodawać kolejno:
mąkę,
sok z cytryny oraz
jagody, a następnie po jednym
jajku, cały czas miksując. Masę
serową wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód, wyrównać.Piec w 165 o C przez 60-75 min, do ścięcia się wierzchu. Można obok lub na niższym poziomie ustawić blachę z wrzącą
wodą, aby sernik był równy. Po tym czasie wysunąć sernik, wylać na niego polewę (przepis poniżej), wyrównać i zapiec jeszcze przez 10 min.Studzić, uchylając stopniowo piekarnik.Polewa:Wszystkie składniki zmiksować i odstawić w chłodne miejsce.