Wykonanie
            Przepis dość czasochłonny, ale warto się czasem poświęcić. Przepisów na to danie jest wiele, ja zainspirowałam się tym .Składniki:wiaderko 
śledzi solonych4 gotowane 
marchewki3 gotowane 
buraki4 gotowane 
ziemniaki3 gotowane 
jajka1 duża 
cebulamlekoolejmajonez/jogurt naturalny
sólWykonanie:Najpierw 
śledzie trzeba dobrze wypłukać w wodzie a następnie zalać 
mlekiem i odstawić na ok.3 godziny. Warzywa ugotować w łupinach. Kiedy 
śledzie będą już gotowe, opłukać je z 
mleka i pokroić w kostkę. 
Cebulę pokroić i dodać do 
śledzi. Zalać 
olejem i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie już przygotowaną całość przekładać do szklanego naczynia. Najlepiej to danie prezentuje się w przezroczystej misce.Składniki nakładamy warstwami. Na spodzie miski 
śledzie, 
potem warstwa 
majonezu. Następnie na tarce trzemy 
ziemniaki. Rozkładamy je na całości i znów dodajemy 
majonez. Kolejna warstwa to 
buraki również starte na tarce, znów 
majonez i warstwa 
marchewki. Na końcu ścieramy ugotowane 
jajka. Każdą z warstw warzyw najlepiej jeszcze lekko posolić, ale to zależy od upodobać. Odstawić do lodówki na parę godzin żeby smaki się połączyły.Wskazówka! 
Buraki gotują się dużo dłużej niż reszta warzyw, jeśli gotujesz wszystkie warzywa razem, sprawdzaj je co jakiś czas i kiedy reszta warzyw będzie już miękka najlepiej je wyjąć, a 
buraki gotować dalej. Ja zastąpiłam 
majonez jogurtem i wyszło bardzo smaczne.

