Wykonanie
To pierwszy chłodnik w moim wydaniu, ale zostałam do niego zmobilizowana, bo od teściów dostaliśmy duuużo różnych pyszności z działki więc szkoda było żeby
botwinka się zepsuła. Wyszedł pyszny.Składniki:2 pęczki
botwinki z większym
buraczkiempęczek
rzodkiewekpęczek
koperkupęczek
szczypiorku5
ogórków gruntowych0,5 l
maślanki0,5 l
kefiru0,5 l
jogurtu naturalnegosól,
pieprz,
cukierWykonanie:
Botwinkę ugotować. W trakcie gotowania akurat jest czas na krojenie reszty składników.Wszystkie warzywa kroimy w małą kosteczkę. Pierwotnie chciałam zetrzeć
ogórka, ale zrobiła się papka dlatego kostka jest lepsza. Kiedy
buraczki będą już miękkie zalać zimną
wodą. Następnie pokroić
buraczki wraz z listkami na małą kostkę i dorzucić do reszty. Wszystko zalać
maślanką,
kefirem i
jogurtem. Do smaku przyprawić
solą i
pieprzem, dobrze smakuje też lekko posłodzony.