Wykonanie
Tym razem w ramach eksperymentów postanowiłem zrobić kotlety z
kaszy gryczanej. Miałem akurat w lodówce woreczek ugotowanej
kaszy i trochę gotowanych
ziemniaków. Postanowiłem dodać jeszcze
marchewkę i wyszły mi z tego bardzo smaczne wegetariańskie kotleciki. Małe szkodniki zgłosiły jednak zdanie odrębne, co zostało wpisane do akt... ewidentnie są to stworzenia mięsożerne;)
Składniki:
kasza gryczana – 100 gram (1 torebka)
marchew – 2 szt.
ziemniaki – 2 szt.
bułka tarta – ½ szklanki
jajko – 1 szt.
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
bazyliaolej do smażenia
Marchew,
ziemniaki i
kaszę trzeba ugotować.
Ziemniaki i
marchew przecisnąłem przez praskę, dodałem ugotowaną
kaszę,
bułkę tartą,
jajko i
przyprawy.
Bułki należy dodać tyle, żeby dało się zrobić kotlety, ale masa nie może być zbyt sucha. Uformowałem kotlety i usmażyłem je na małym ogniu (około 5 minut z każdej strony).