Wykonanie
Ostatnio przeczytałam komentarz " Twoje dania wygladaja swietnie,
moze wrzucilabys tez cos wegetarianskiego? :) pozdrawiam!" - niestety nie wiem kto jest jego autorem, ponieważ jest anonimowy, ale właśnie dla tej osoby, oraz dla wszystkich wegetarian i osób, które lubią warzywa przygotowałam dzisiaj warzywne kotleciki. Są przepyszne - miłe odstępstwo od znanych każdemu kotletów mielonych lub
schabowych. Ja podałam je z
kapustką podsmażaną i młodymi ziemniaczkami. Wszystkim bardzo smakowało. Na niedzielny obiad idealne!Składniki (na ok 10 kotletów):3 duże
marchewkimały
kalafior lub pół dużego3
jajka2 średnie
ziemniakiok 1/3 szklanki
bułki tartejsól,
pieprzolej do smażenia
Marchewki,
ziemniaki i
kalafior gotujemy do miękkości. 2
jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa studzimy.
Kalafior odciskamy z nadmiaru
wody.Warzywa przekładamy do robota kuchennego, dodajemy
jajka. Miksujemy całość na miazgę. Gotową masę przyprawiamy. Na koniec dodajemy surowe
jajko i stopniowo wsypujemy
bułkę tartą (ja sypałam na oko do momentu aż kotleciki dało się formować).Formujemy kotleciki i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju do zrumienienia.Smacznego !