ßßß
Ostatnio przeczytałam komentarz " Twoje dania wygladaja swietnie, moze wrzucilabys tez cos wegetarianskiego? :) pozdrawiam!" - niestety nie wiem kto jest jego autorem, ponieważ jest anonimowy, ale właśnie dla tej osoby, oraz dla wszystkich wegetarian i osób, które lubią warzywa przygotowałam dzisiaj warzywne kotleciki. Są przepyszne - miłe odstępstwo od znanych każdemu kotletów mielonych lub schabowych. Ja podałam je z kapustką podsmażaną i młodymi ziemniaczkami. Wszystkim bardzo smakowało. Na niedzielny obiad idealne!Składniki (na ok 10 kotletów):3 duże marchewkimały kalafior lub pół dużego3 jajka2 średnie ziemniakiok 1/3 szklanki bułki tartejsól, pieprzolej do smażenia
Marchewki, ziemniaki i kalafior gotujemy do miękkości. 2 jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa studzimy. Kalafior odciskamy z nadmiaru wody.Warzywa przekładamy do robota kuchennego, dodajemy jajka. Miksujemy całość na miazgę. Gotową masę przyprawiamy. Na koniec dodajemy surowe jajko i stopniowo wsypujemy bułkę tartą (ja sypałam na oko do momentu aż kotleciki dało się formować).Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.Smacznego !