Wykonanie
            3. Sposób przyrządzeniaDodać do garnka lub patelni z przykryciem trochę 
oleju, podsmażyć lekko posiekany 
czosnek, wrzucić 
udka z kurczaka, polać 
oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć, dodać nieco 
vegety, 
papryki czerwonej słodkiej, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu. Po około 25 minutach przewrócić uda na drugą stronę, posmakować sosu, jeśli jest za mało przyprawiony, doprawić. Dusić kolejne 25 minut. W tym czasie można wstawić 
ziemniaki i 
brokuły.
Ciastko: piernik kętrzyński:SKŁADNIKI:2 szkl. 
mąki1 szkl. 
cukrupół kostki 
margaryny1 
jajko1 szkl 
mlekaprzyprawa do piernika (wg uznania)1 łyż 
sody1 łyż. 
kakaoJajko utrzeć z 
cukrem, 
margarynę roztopić i ostudzić połączyć a następnie dodawać kolejno 
mąkę z 
sodą, 
mleko, 
przyprawę ( można użyć tyle 
przyprawy, że 
kakao nie będzie potrzebne i/lub 
kakao.