Wykonanie
Ostatnio na naszym
stole często goszczą zapiekanki. Lubimy je i są szybkie w przygotowaniu. Ta była dziełem przypadku. Podpatrzyłam ją w gazecie, którą później pożyczyła moja siostra ( i jeszcze nie oddała, więc jeśli to czyta... :P) i nie mogłam przypomnieć sobie jej składników. Wiedziałam tylko, że były zapiekane
jajka i
kasza gryczana. Zabrałam się do dzieła. Sięgnęłam na półkę po
kaszę i okazało się, że mam tylko jęczmienną...Nic straconego, wyszła ekstra!! Rzecz absolutnie do powtórzenia!! I wcale nie żałuję, że nie miałam
kaszy gryczanej, bo w takim zestawieniu jęczmienna jednak lepiej się komponuje.Idealne danie na niebanalny piątkowy obiad.Polecam!!


Składniki:3
jajka3 plastry
sera żółtego200 g
kaszy jęczmiennej300 ml
śmietany 12 %3 łyżki
koncentratu pomidorowegopęczek świeżej
pietruszki2 ząbki
czosnkusól,
pieprz200 g
mrożonych warzyw (
brokuły,
kiełki fasoli,
kukurydza,
marchew,
papryka)
Kaszę zagotować wg przepisu. Warzywa wrzucić do wrzącej
wody i gotować 2-3 minuty.
Śmietanę wymieszać z koncentratem,
pietruszką i
czosnkiem, doprawić
solą,
pieprzem. Wymieszać
kaszę z warzywami i sosem, przesypać do żaroodpornego naczynia. Na górę wyłożyć plasterki
sera układając szachownicę. W wolne miejsca wbić
jajka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać do momentu, gdy
jajka się zetną. Smacznego!!