Wykonanie
Kiedy odwiedzają nas goście alergicy mam okazję przetestować przepisy na dania bez
mleka i
jajek. Dziś sięgnęłam po ten przepis, który pozostawia dość szerokie
pole do popisu, dlatego też tutaj przedstawiam wam moją, bardzo udaną, wersję.Ja zrobiłam je z podwójnej porcji, jest idealna na średnią blaszkę.I muszę przyznać, że już dawno nie słyszałam tyle pochlebnych opinii na temat jednego wypieku... no i fakt że na śniadanie został tylko ostatni rządek świadczy o tym, że przepis jest absolutnie wart powtórzenia.


Składniki:3
kubki mąki1 kubek
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowegoszczypta
soli5 łyżek
kakao2 łyzeczki
sody2/3 kubka
oleju2 łyżki
octu balsamicznego (może być też
ocet winny)2
kubki soku malinowegomalinykruszonka:50 g
margaryny2 łyżki
cukrumąkaZrobić kruszonkę: Do miski włożyć
margarynę, wsypać 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
mąki i wyrobić ciasto dosypując
mąki, do momentu kiedy ciasto nie będzie się kleić i będzie sypkie.Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i wymieszać. Wlać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, następnie ułożyć na cieście
maliny lub inne
owoce i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdy ciasto ostygnie polać lukrem.