Wykonanie
Kiedy moja siostra jako pierwsza dostała kawałek gotowego wypieku powiedziała:- Dobre to ciasto. To piernik??Podobna była reakcja innych smakoszy :)Szczerze mówiąc nie wiem czy smak tego ciasta zachwycił mnie na tyle żebym bardzo chciała je powtórzyć, ale cieszę się że spróbowałam. Byłam bardzo ciekawa jak smakuje sernik z dodatkiem dyni i po raz kolejny muszę stwierdzić, że
dynia świetnie się sprawdza do wypieków. Zarówno
ciasta drożdżowe jak i sernik dzięki niej są bardziej wilgotne, co lubię.Smak tego sernika idealnie nadaje się na ponury listopadowy wieczór, w towarzystwie
herbaty z
miodem i
imbirem.Skorzystałam z przepisu, który znalazłam tutaj, nic w nim nie zmieniłam, jedynie podwoiłam proporcje.


Składniki:Spód:60 g
mąki pszennej2
jajka50 g
brązowego cukru trzcinowego80 g
masła80 g
gorzkiej czekoladyMasa serowa:2 szklanki puree z dyni1 szklanka
śmietany kremówki 36%1 kg
sera zmielonego1,5 szklanki
cukru6 jaj2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 opakowanie ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki
soliDodatkowo:4 łyżki masy kajmakowejstarta
gorzka czekolada do posypania
Czekoladę i
masło stopić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić, do masy czekoladowej dodać
cukier,
jajko i
mąkę, zmiksować.Ciasto wylać na blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec około 15 minut w 180 st. C.Wszystkie składniki masy serowej zmiksować razem do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód.Piec około 90 minut w 170 st. C. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce.Wystudzony sernik posmarować na wierzchu masą kajmakową, posypać startą
czekoladą.