Wykonanie
Chcąc zrobić na obiad krem z
cukinii wysłałam siostrę na targ po dużą
cukinię. Jej wielkość przerosła moje najśmielsze oczekiwania, dlatego też już 3 dzień konsumujemy
cukiniowe dania. Była zupa krem, grillowana
cukinia jutro będą placki z
cukinii, a dzisiaj ciasto!! :))Już dawno planowałam je zrobić, a teraz nadarzyła się ku temu okazja. Ciasto jest bardzo mocno
czekoladowe i wilgotne, smakuje jak brownie, a dzięki obecności
cukinii nie jest aż tak kaloryczne.Skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj, dodałam jednak
migdały i
żurawinę.W odróżnieniu od ciasta
marchewkowego, czy tego ze
szpinakiem, ten, kto nie wie, że jest to ciasto z
cukinią, nigdy się tego nie domyśli, gdyż
czekoladowy smak i aromat jest tu absolutnie przeważający.To idealny placek dla
czekoladowych łasuchów! :)


Składniki:240 g
mąki60 g ciemnego, niesłodzonego
kakaołyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli180 g jasnego
cukru1/2 szklanki
oleju rzepakowegołyżeczka
kawy rozpuszczalnej3 duże
jajka350 g (2 szklanki) nieobranej
cukiniitabliczka
gorzkiej czekoladygarść
żurawinygarść zmielonych
migdałówW jednej misce połączyć składniki suche (
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia i
sól). W drugiej zmiksować
olej z
cukrem i
kawą, następnie, cały czas miksując, pojedynczo dodawać
jajka. 2/3
mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać do połączenia składników. Do pozostałej 1/3 dodać startą na tarce o dużych oczkach
cukinię i pokruszoną
czekoladę,
żurawinę i
migdały, wymieszać. Połączyć z pozostałym
ciastem, mieszać do połączenia składników. Przełożyć do blaszki (u mnie 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
