Wykonanie

Nie
mogę uwierzyć, że już tak długo mnie nie było tutaj .... ależ ten czas leci. Ale ostatnie miesiące moja głowa zajęta była moją małą Kruszynką, i gotowanie poszło na drugi
plan.Ale nareszcie się udało upamiętnić ten przepis na blogu, a czekał wyjątkowo długo. Mówię sobie, że to te moje zmiany hormonalne przewróciły moją kuchnię do góry nogami, no i bloga również :)Ale danie jest naprawdę dobre, pożywne i idealne, jeżeli chcecie odpocząć od
mięsnych dań.Składniki:ok. 2 szklanek
sera paneer pokrojonego w kostkę1/4 szklanki
orzechów nerkowca2 łyżki ziaren
sezamu2-3
pomidory1 łyżka
imbiru1
ostra papryczka2 łyżki ghee1 łyżeczka nasion kuminu2 łyżeczki sproszkowanej
kolendry1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1/4 szklani
śmietanki kremówki1/2 łyżeczki
garam masala1 1/2 szklanki
wodyopcjonalnie : świeża
kolendraWykonanie:
Orzechy i
sezam zmielić na proszek.Zblendować
pomidory (wcześniej obrane ze skórki),
imbir oraz
ostrą papryczkę. W gorącej wodzie namoczyć
ser przez ok. 5 minut.Rozgrzać
masło na patelni, dodać nasiona kuminu i prażyć przez kilkanaście sekund, dodać sproszkowane
orzechy i
sezam, podpiec jeszcze ok. minuty a na końcu dodać zmieloną miksturę z
pomidorów. Dosypać resztę przypraw poza
garam masala. Dusić ok. 5 minut i kiedy
pomidory zaczną oddzielać się od tłuszczu, dolać kremówkę i
wodę, gotować jeszcze ze 2 minuty. Po tym czasie można dorzucić
ser i dusić jeszcze ok. 5 minut, doprawiając
garam masala i świeżą
kolendrą.Z
ryżem smakuje super !