ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojabłka 1,5 kilogramówcukier 0,5 kilogramówlimonka 2 sztukcytryna 1 sztukmięta 4 gałązkiWykonanie:Umyte jabłka, razem z gniazdami nasiennymi, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i zalać letnia wodą, aby owoce były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się całkowicie rozgotują. Sok przecedzić przez sito wyłożone gazą ( miazgi nie naciskać). Odsączony sok jabłkowy zagrzać i rozpuścić w nim cukier. Dodać sparzone i pokrojone w plasterki limonki. Gotować dalej na małym ogniu do chwili, gdy kropla galaretki wylana na talerzyk będzie tak gęsta, że się nie rozpłynie. Gorącą, gotową, galaretkę wlewać razem z plasterkami limonek do wyparzonych słoików. Do każdego włożyć po opłukanej, osuszonej gałązce mięty i szczelnie zamknąć.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPrzetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: