Wykonanie
Ciekawa jestem jak Wam się zaczął 2014 rok ? Ja powodów do narzekań nie mam, chociaż zima dała mocno się we znaki przez parę dni ..... ale nosa nie odmroziłam, więc jest pozytywnie :) Rok zaczynam z mocnym postanowieniem WIĘCEJ WARZYW !!! w jadłospisie ..... nie chcę nawet się rozpisywać co mnie ku temu skłonilo, ale jak obejrzycie film "Vegucated" to wszystko wyjaśni. Nie polecm go napewno zagorzałym mięsożercom .Mój przepis zaczerpnęłam ze strony Oh My Veggies ..... ciekawy i inspirujący blog vegetariański. Wbrew pozorom, wyszło pyszne i ciekawe w smaku danie .....a jest wyjątkowo szybkie do zrobienia.Składniki:ok. 200-300 g
makaronu (u mnie z
brązowego ryżu)3 łyżki
oliwy z oliwek3 małe
cukinie3 ząbki
czosnku1 1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu (jeżeli nie macie mielonego, rozcieramy w moździerzu)1 1/2 łyżeczki
suszonej szałwi2-3 łyżki
parmezanu2-3 łyżki
sera koziegoskórka
tarta z 1/2
cytrynysól,
pieprzWykonanie:
Makaron ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić. W trakcie gotowania
makaronu przygotowujemy warzywa:
cukinię kroim wzdłuż na cienkie plastry,
czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, ścieramy
skórkę cytrynową.Kiedy
makaron jest ugotowany podgrzewamy
oliwę i wrzucamy
cukinię, podsmażamy ok. 5 minut, dodajemy do niej
czosnek i
zioła i podduszamy kolejne 2-3 minuty. Do
cukinii wrzucamy ugotowany
makaron, mieszamy wszystko razem, dosypujemy
parmezan,
skórkę cytrynową i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze i posypujemy
kozim serem.