ßßß
Może nie jest zbyt wymyślne to danie, ale idealnie pasuje do upalnych dni - jest lekkie, delikatne w smaku i bardzo azjatyckie .... a mnie więcej do szczęścia nie trzeba :). I do tego banalnie proste, więc dziś leniuchowanie w kuchni.Składniki:4 piersi z kurczaka1 czerwona papryka2 marchewki2 szklanki ananasa z puszki1 szklanka pędów bambusa1 szklanka soku z ananasa (zachować z puszki odcedzając ananasa)4 łyżki octu ryżowego2 cm kawałek imbirułyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki olejusos sojowy, sólKurczaka pokroić w paski, przyprawić solą i podsmażyć na oleju, gdy będzie już złocisty dodawać kolejno pokrojone w paski : marchew, paprykę, pędy bambusa, smażyć na dużym ogniu kilka minut, a na samym końcu dodać pokrojonego w kostkę ananasa.Przygotowujemy sos: sok z ananasa mieszamy z octem ryżowym, a z kawałka imbiru wyciskamy sok ( ok. 1 łyżeczka). Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody i dolewamy do mikstury z octem, wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy ok.5 minut, po czym wyłączamy gaz i przykrywamy pokrywką na kolejne 5-10 minut. Można doprawić sosem sojowym.