Wykonanie
Może nie jest zbyt wymyślne to danie, ale idealnie pasuje do upalnych dni - jest lekkie, delikatne w smaku i bardzo azjatyckie .... a mnie więcej do szczęścia nie trzeba :). I do tego banalnie proste, więc dziś leniuchowanie w kuchni.Składniki:4
piersi z kurczaka1
czerwona papryka2
marchewki2 szklanki
ananasa z puszki1 szklanka
pędów bambusa1 szklanka
soku z ananasa (zachować z puszki odcedzając
ananasa)4 łyżki
octu ryżowego2 cm kawałek
imbirułyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
olejusos sojowy,
sólKurczaka pokroić w paski, przyprawić
solą i podsmażyć na
oleju, gdy będzie już złocisty dodawać kolejno pokrojone w paski :
marchew,
paprykę,
pędy bambusa, smażyć na dużym ogniu kilka minut, a na samym końcu dodać pokrojonego w kostkę
ananasa.Przygotowujemy sos:
sok z ananasa mieszamy z
octem ryżowym, a z kawałka
imbiru wyciskamy sok ( ok. 1 łyżeczka).
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w szklance
wody i dolewamy do mikstury z
octem, wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy zawartość patelni. Gotujemy ok.5 minut, po czym wyłączamy gaz i przykrywamy pokrywką na kolejne 5-10 minut. Można doprawić
sosem sojowym.