ßßß
Flatbread to cienkie chrupkie ciasto z dodatkiem soli, oliwy i oczywiście mąki .... z bogatym wierzchem jest dobrym pomysłem na kolację czy lunch. Tym razem w hiszpańskiej wersji z książki "The Tapas Cookbook".Składniki (4-6porcji ):Ciasto400 g mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki suchych drożdży1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki cukru3/4 - 1 szklanka ciepłej wody3 łyżki oliwyGórna warstwa4 łyżki oliwy2 duże cebule2 ząbki czosnku400 g karczochów z puszki350 g hiszpańskich papryk piquillo ze słoika lub puszkikilka czarnych oliweksól, pieprzWykonanie:Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto :) tj. połączyć suche składniki, zrobić mały dołeczek i wlać płynne - zagnieść rękoma lub wyrobić robotem. Odstawić ciasto na jakąś godzinę aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę : na 3 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę aż sie przyrumieni przez ok. 10 minut, dodajemy posiekane ząbki czosnku i po minucie wyłączamy ogień. Papryki i karczcohy odsączamy z zalewy, papryki kroimy w paski, a karczochy na ćwiartki. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy paprykę i karczochy i wszystko mieszamy. Ja doprawiłam solą i pieprzem, ale można dać ulubione zioła i będzie równie apetyczne.
Po upływie godziny wyrabiamy ciasto przez kilka minut i rozwałkujemy cienko, dopasowujemy do brytfanki - ja użyłam brytfanki o wymiarach 33x23 cm. Piekarnik nagrzać do 200C. Brytfankę naoliwić, nałożyć ciasto doklejając do brzegów, ciasto posmarować jeszcze cienko oliwą i nałożyć całą zawartość patelni. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.