Wykonanie
Flatbread to cienkie chrupkie ciasto z dodatkiem
soli,
oliwy i oczywiście
mąki .... z bogatym wierzchem jest dobrym pomysłem na kolację czy lunch. Tym razem w hiszpańskiej wersji z książki "The Tapas Cookbook".Składniki (4-6porcji ):Ciasto400 g
mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru3/4 - 1 szklanka ciepłej
wody3 łyżki
oliwyGórna warstwa4 łyżki
oliwy2 duże
cebule2 ząbki
czosnku400 g
karczochów z puszki350 g hiszpańskich
papryk piquillo ze słoika lub puszkikilka czarnych
oliweksól,
pieprzWykonanie:Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto :) tj. połączyć suche składniki, zrobić mały dołeczek i wlać płynne - zagnieść rękoma lub wyrobić robotem. Odstawić ciasto na jakąś godzinę aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy wierzchnią warstwę : na 3 łyżkach
oliwy podsmażamy pokrojoną
cebulę aż sie przyrumieni przez ok. 10 minut, dodajemy posiekane ząbki
czosnku i po minucie wyłączamy ogień.
Papryki i
karczcohy odsączamy z zalewy,
papryki kroimy w paski, a
karczochy na ćwiartki. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy
paprykę i
karczochy i wszystko mieszamy. Ja doprawiłam
solą i
pieprzem, ale można dać ulubione
zioła i będzie równie apetyczne.
Po upływie godziny wyrabiamy ciasto przez kilka minut i rozwałkujemy cienko, dopasowujemy do brytfanki - ja użyłam brytfanki o wymiarach 33x23 cm. Piekarnik nagrzać do 200C. Brytfankę naoliwić, nałożyć ciasto doklejając do brzegów, ciasto posmarować jeszcze cienko
oliwą i nałożyć całą zawartość patelni. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.