Wykonanie
Tworząc to ciasto, spełniałam jedno życzenie, mianowicie miała być
galaretka i
owoce ;) długo nie kombinując, zdecydowałam się na standardowy
biszkopt ale chciałam wzmocnić smak wiórkami kokosowymi, gdyż lubię połączenie
ananasa i wiórek
kokosowych, wyszło lepsze niż się spodziewałam ;)


- 4
jajka- 4 łyżki
cukru- 4 łyżki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2
galaretki truskawkowe- puszka
ananasów krojonych-
dżem truskawkowy-
wiórki kokosowe
-
białka oddzielić od
żółtek-
białka zmiksować z
cukrem na puszysta masę, powoli dodawać po jednym
żółtku, cały czas miksując- wsypywać po jednej łyżce
mąki, za każdym razem całość powoli przemieszać- na końcu dodać łyżeczkę
proszku do pieczenia i 3 łyżki
wiórków kokosowych- formę silikonową wysmarować odrobiną
oliwy, wylać ciasto- całość piec około 30-40 min w temp. ok 180 st. (do suchego patyczka)- w międzyczasie przygotować
galaretkę: rozpuścić 2
galaretki w 750 ml
wody, wystudzić (powinna się trochę ściąć)- do
galaretki dodać pokrojone
ananasy, całość wymieszać- upieczony
biszkopt wystudzić, przekroić na dwa krążki- pierwszy krążek ułożyć w tortownicy i formę zapiąć, wylać tężejącą
galaretkę i przykryć drugim krążkiem, docisnąć- 3 łyżki
dżemu truskawkowego podgrzać w rondelku, polać delikatnie wierzch ciasta- 3 łyżki
wiórków kokosowych uprażyć na suchej patelni, posypać do górze ciasta- całość schłodzićSmacznego.źródło: własne
