ßßß
- 3 kg młodych cukinii- 6 dużych cebul- 3 papryczki chili- 3 łyżki gorczycy- 300 g cukru- 250 ml octu winnego- 150 g soli
- cukinię dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki (można np. na maszynce do krojenia )- zasypać solą, wymieszać i odstawić na min 2-3 godziny- po 2- 3 godzinach opłukać cukinię pod bieżącą wodą - odcedzić- z papryczek chili usunąć pestki, pokroić w cienkie paseczki- cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka- do odciśniętej cukinii dodać papryczki chili, cebulę, gorczycę, ocet cukier - wymieszać i odstawić na kolejne 2-3 godziny- nakładać ciasno do słoików (najlepiej małych), na górę wlać sok który został- pasteryzować od chwili zagotowania ok. 20 min- wystudzić, wynieść w chłodne i ciemne pomieszczenieSmacznego.