Wykonanie
Do tej potrawy przymierzałam się kilka
razy. W końcu po otworzeniu lodówki i ukazaniu się kwartetu w postaci
mielonego mięsa,
bakłażana,
cukinii i
sera stwierdziłam, że oto nastała TA chwila. Pogrzebałam w książkach kucharskich, gazetkach, na stronach internetowych, na blogaskach i koniec końców zrobiłam po swojemu, czyli tak jak mi się wydawało, że powinno być. Wyszło pysznie. Proporcje podaję takie, jakie miałam ja. Na dwie osoby było za dużo. Myślę, że taka ilość wystarczy dla
trzech osób, które najedzą się do syta.SKŁADNIKIpół kg
mięsa mielonegodwie
cebuletrzy ząbki
czosnkupuszka
pomidorów krojonychtrzy łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 duży
bakłażan1 mała
cukinia20 dag
sera żółtego1/3 szkl
czerwonego wina lub
octu winnegosólpieprzoliwaWYKONANIE
Bakłażana i
cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry.
Bakłażana posypujemy
solą i odstawiamy.
Cebulę i
czosnek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną
oliwę i podsmażamy.Do
cebuli dodajemy
mięso mielone i smazymy mieszając ok.5 minut.
Mięso zalewamy
pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat,
wino i mieszamy.Dosypujemy
soli i
pieprzu do smaku. Dodajemy
zioła.Całość gotujemy do czasu, aż sos się zredukuje.Gdy
mięsny sos będzie gotowy, opłukujemy plastry
bakłażana i osuszamy je pepierowym ręcznikiem.Żaroodporne naczynie smarujemy grubo
masłem i układamy na dnie plastry
bakłażana. Na nie wylewamy
polowe sosu i rozprowadzamy równomiernie. Na sosie układamy plastry
cukinii. Na to reszta sosu,
potem pozostałe plasry
bakłażana (można tez wcsnąć pozostałe plastry
cukinii). Na wierz dokładamy
starty ser.Zapiekamy całość w temp. 180 stopni, do czasu, aż
ser się topi i przyrumieni.