Wykonanie
Flaki to jedna z tych potraw, którą gotuje się w moim rodzinnym domu tylko od czasu do czasu, na Święta lub inne okazje. Te w
mięsnej, oryginalnej wersji są dla mnie nie do przełknięcia, choć według opinii Dżoany, nasi Rodzice robią je w taki sposób, że smakują ponoć rewelacyjnie. Jak wyczytałam, flaki były potrawą znaną w Polsce już w XIV wieku. Ponoć zupa ta, należała do ulubionych potraw Władysława Jagiełly. Ciekawe czy posmakowałyby szanownemu królowi flaki w wersji wegetariańskiej czyli te z boczniaków ;)SKŁADNIKI25 dkg boczniaków3
marchewki2
pietruszki z
natką2 średnie
cebule3 kostki
bulionu warzywnegomajeranekpapryka w proszku ostra
papryka w proszku słodka
pieprzsól1,5 litra
wodyoliwaWYKONANIE
Cebulę kroimy w plasterki i podsażamy na
oliwie.
Marchew i korzenie
pietruszki kroimy na połowy, a
potem w plasterki i dorzucamy do
cebuli. Chwilkę smażymy.Warzywa zalewamy
wodą, dodajemy kostki
bulionowe i gotujemy przez kwadrans.Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejny kwadrans. Doprawiamy.Podajemy z
pieczywem.