Wykonanie

Składniki:1kg
schabususzone śliwkisos worcestershireświeży
rozmarynmajeranekząbek
czosnkusól gruboziarnista
oliwachili w płatkach6 średnich
ziemniaków3 łyżeczki
chrzanuburaczki wiórki

Wykonanie:
Schab wypłukać pod bieżącą
wodą.
Długim ostrym nożem przeciąć w środku wzdłuż z obu stron.W miejsce nacięcia włożyć
śliwki, pomagając sobie łyżką.
Schab położyć w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy pokrojony
czosnek z
solą gruboziarnistą, dodajemy 2 łyżeczki sosu,
majeranek,
chili, posiekany
rozmaryn i
oliwę.

Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę wylewamy na
schab i dokładnie go nacieramy. Pieczemy w naczyniu owiniętym w rękaw do pieczenia, w 180C przez 60 minut.
Buraczki wiórki podsmażamy na
maśle z
czosnkiem.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, odcedzamy, dodajemy
masło i
chrzan, ugniatamy. Upieczony
schab kroimy na plastry, podajemy z purée i ciepłymi
burakami.

Smacznego!!!