Wykonanie
Po wypoczynku nad morzem, czas coś upichcić. Uwielbiamy
żeberka, tym razem postanowiliśmy namoczyć je w
ciemnym piwie. Były przepyszne. Do tego
kolby kukurydzy, delikatnie z grillowane i podane z moją własną
mieszanką przypraw i pyszne
młode ziemniaczki z
masełkiem. Oczywiście zrobiłam jeszcze
sałatę z dressingiem , która idealnie pasuję do grilla ;) Pogoda dopisuje także do dzieła :)

Składniki:6
młodych ziemniaków2 kolby
młodej kukurydzy cukrowej
żeberka1
piwo(u mnie Książęce ciemne łagodne)kilka gałązek
tymiankumasłosól,
pieprzpapryka słodka mielona
sałata masłowa2 łyżki
octu balsamicznego2 łyzki
oliwysólpół łyżeczki
musztardy dijon
Mieszanka przypraw do
kukurydzy:1 łyżeczka gruboziarnistej
soli morskiej(rozgnieciona w moździerzu)pół łyżeczki
płatków chili(dałam grys)1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
papryki słodkiej wędzonej1 łyżeczka
pieprzy cayenne(lub
papryki ostrej mielonej)

Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy będą gotowe, zawijamy w folie aluminiową, dodajemy 2 łyżki
masła i posypujemy suszonymi
ziołami. Kładziemy na rozpalonego grilla.
Żeberka najlepiej dzień wcześniej,namoczyć w
piwie. Rano wyciągamy z
piwa i przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką słodka mieloną i gałązkami
tymianku. Grillujemy z obu stron.

Kolby przekroić na pół i namoczyć przez godzinę w wodzie. Następnie z grillować z obu stron. Gdy kolby będą zrumienione, smarujemy je dobrym
masłem i obsypujemy naszą
mieszanką przypraw.
Sałatę polewamy naszym dressingiem zrobionym z
octu balsamicznego,
oliwy,
soli i
musztardy. Podajemy od razu z zimnym
piwem.:)

Smacznego!!!