Wykonanie
Jest to rodzaj pizzy,pochodzącej z Neapolu,zawijanej na kształt pieroga. Bardzo ważne jest,aby dobrze zawinąć brzegi,tak by podczas pieczenia farsz nie wypadał,a
ser nie wypłynął. Calzone jest bardzo wyrazisty,ze względu na zamknięcie składników w środku ,przez co wszystkie aromaty zostają wewnątrz pieroga. Nadzienie do calzone może być różnorodne,każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie.Składniki:Ciasto:250g
mąki,5g
soli,5g świeżych
drożdży,168ml letniej
wody,
bułka tarta do posypania,dodatki:1
czerwona papryka,kawałek
boczku,5 dużych
pieczarek,2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,1 ząbek
czosnku,świeży
tymianek,
suszone oregano,
ser żółty,

Wykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy
sól.
Drożdże mieszamy w letniej wodzie. Dodajemy do
mąki i zagniatamy ciasto przez 8 minut. Formujemy kule i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na 30 minut do wyrośnięcia.Farsz:
Boczek kroimy na bardzo cieniutkie paseczki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy się zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i pokrojone w plasterki
pieczarki. Następnie wrzucamy lekko zgnieciony ząbek
czosnku i 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego.Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,posiekanym
tymiankiem i
suszonym oregano.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.


Gdy ciasto zwiększyło objętość,rozciągamy je lekko dłońmi,uważając żeby się nie po rozrywało. Następnie delikatnie wałkujemy. Blaszkę wysypujemy
bułką tartą i przekładamy na nią ciasto. Jedną połowę posypujemy
serem żółtym,wykładamy wcześniej przygotowany farsz i znowu lekko posypujemy
serem.

Sklejamy ciasto w kształt pieroga i dobrze sklejamy boki, żeby nie wypłynął nam farsz. Można lekko ponacinać wierzch nożem,ale nie koniecznie. Pieróg pieczemy w 210C, przez około 15 minut, aż się zrumieni. Gotowe.

Bon appetit!!!