Wykonanie
Primo (pierwsze danie) we Włoszech, w zależności od regionu,składa się zazwyczaj z jednego z takich dań jak:
makaron, risotto,gnocchi, polenta lub zupa.Świeży
makaron można przygotować samemu w domu. Jednak ze względu na to, że czynność ta wymaga odrobiny pracy,Włosi wykonują ją w niedzielę i w czasie świąt.Większość Włochów posiada w swoich spiżarkach wybór suszonych
makaronów, gotowych do przygotowania z nich szybkiego pierwszego dania lub kompletnego posiłku(wraz z
sałatką). Niektóre sosy można przyrządzić, jednocześnie gotując
makaron,chociaż wiele z nich,jak na przykład
mięsny sos bolognese,wymaga dużo dłuższego przygotowania.W dawnych czasach
makaron jak i inne produkty podawane jako primi, bogate w węglowodany, były posiłkiem dla biedaków. Jedzono je bez dodatków, w dużych porcjach ,by wystarczyły na cały dzień. W dzisiejszych czasach porcje podawane w restauracjach sa malutkie i stanowią część większego posiłku. Wiele rzeczy uległo zmianie, Jedzenie biedoty stało się delikatesem!Składniki:1-2 ząbki
czosnkunatka pietruszki ,
bazyliachili2 duże garści
pomidorków koktajlowych
boczekoliwa z oliwekser twardy dojrzewającyspaghetti
przyprawy(
oregano ,
bazylia,
tymianek)

Wykonanie:1.Najpierw przygotowujemy
pomidory,myjemy i kroimy na ćwiartki lub na połówki w zależności od wielkości
pomidorka.
Pomidorki koktajlowe wybieram te najbardziej czerwone i duże(
kraj pochodzenia:Italia), gdy pogniecie się w dłoniach gałązkę, powinna uwolnić niesamowity aromat(za każdym razem tak robię,wpadło mi to w nawyk :P ),a gdy przy tym zamkniemy oczy, poczujemy się, jakbyśmy byli we Włoszech. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, wrzuć rozgnieciony wcześniej ząbek
czosnku i
papryczkę chili,pilnuj żeby nie spalić,
oliwa ma przejść lekko aromatem
czosnku i
chili.Kiedy
czosnek jest już lekko przypieczony możesz go wyrzucić albo zostawić na patelni. Ja osobiści go wyrzucam.Teraz wrzuć na patelnię pokrojony w cienkie paski
boczek i podsmaż, aż do zrumienienia.

2.Następnie wrzuć pokrojone wcześniej
pomidorki koktajlowe,powinny puścić sok i zacząć się"dusić". Ciągle mieszaj ,aż się nie rozpadną,wtedy możesz dodać
przyprawy.

3. Ugotuj
makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.Nałóż
makaron na talerz. Na środek
makaronu nałóż
pomidory, które teraz powinny
mieć konsystencję sosu. Jeśli chcesz, możesz posypać potrawę
żółtym serem, startym na tarce,
natką pietruszki i
bazylią.

Smacznego!