Wykonanie
Na początek parę ciekawostek
makaronowo - historycznych :) Wiecie, że Neapol to kolebka włoskiej kuchni? To właśnie tam wynaleziono
makaron z
sosem pomidorowym oraz pizzę! Z Neapolu pochodzi także
makaron bucatini, czyli długie
nitki przypominające pręt - z otworem w środku. Bucatini to jedyny
makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Ma chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem.
Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli
sosu pomidorowego z
boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest mnóstwo, więc nie ma co się zastanawia,ć tylko trzeba próbować, smakować i gotować odkrywając uroki tego wyjątkowego
makaronu :) - na początek polecam kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami :)
Składniki dla 4 osób:400g
makaronu bucatini3
młode małe
cukinie - pokrojone w cieniutkie paseczki
zółta papryka - pokrojona w cieniutkie paseczki
bakłażan - pokrojony w kostkę1
cebula - drobno pokrojonapół ząbku
czosnku4 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine Olitalia30 g
masłagarść listków
bazyliisól i świeżo zmielony
pieprzSposób przygotowania:Zeszklij
czosnek i
cebulę na dużej patelni na
oliwie z oliwek i
maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj
sól i
pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min. Ugotuj
makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i
bazylią. Podawaj pokropione aromatyczną
oliwą z oliwek. Smacznego!indexfood