ßßß
Składniki:1 szklanka płatków owsianych1 szklanka płatków orkiszowych1 łyżka mąki pełnoziarnistej mąki razowej (1 łyżeczka proszku do pieczenia)1 szklanka mleka (czasem wejdzie więcej)1 jajko2 łyżeczki cynamonu3 łyżki jogurtu lub kefiru2 łyżki miodu (jak ktoś lubi b. słodkie to może dodać więcej)mała garstka wiórek kokosowych (ok. 2-3 łyżki)3 łyżki łuskanego słonecznika1 łyżka żurawinyjagody goji (ok ½ szklanki)Przygotowanie:Do miski wrzucamy płatki owsiane, orkiszowe i wsypujemy mąkę. Mieszamy suche składniki. Następnie kolejno wrzucamy jeszcze: wiórki kokosowe, cynamon, słonecznik, żurawinę, jagody goji. Znowu wszystko mieszamy. Dodajemy miód oraz jogurt, wlewamy mleko i na koniec wbijamy 1 jajko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Konsystencja ciasta powinna być lepiąca i dość zwarta. Gdy widzimy, że nasze ciasto jest zbyt suche wlewamy jeszcze trochę mleka, a gdy zbyt wodniste – dosypujemy płatków owsianych.Blaszkę smarujemy tłuszczem i za pomocą łyżki układamy na niej kawałki ciasta. Liczę, że 1 duża łyżka to 1 ciasteczko. Formujemy owalne kształty ciastek lekko przyklepując je łyżką.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Gdy widzimy, że nasze ciasteczka nabrały złotego koloru, wyjmujemy blachę i odstawiamy ciacha go ostygnięcia.Zazwyczaj przed wyjściem z domu wrzucam do papierowej torebki kilka ciasteczek, a mała torebka ze słodką zawartością wędruje do torby wyjściowej. W ten sposób jestem ubezpieczona na wypadek nagłego napadu małego głodu przez cały dzień.Smacznego!

Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)