Wykonanie
Tego dania u mnie w kuchni jeszcze nie było jednak jestem pewna, że będzie ono jednym z obiadów w miesiącu :).
składniki potrzebne na 12 klopsików:- 400 g
mięsa mielonego wołowego;-
jajko;- 3 łyżki
musztardy dijon;-
pieprz;-
sól;-
bułka tarta;-
mąka kukurydziana do obsypania;- 150 g
margaryny.
składniki na sos:- 2 łyżki
musztardy dijon;- 3 łyżki
musztardy stołowej;-
cebula;- 100 ml
jogurtu naturalnego;- łyżka
mąki;-
bazylia;-
pieprz;
-
sól.sposób wykonania:
Do
mięsa dodajemy
musztardę,
jajo,
sól pieprz następne ugniatamy ręką, dodajemy stopniowo
bułkę tartą - tak by były lekko mokre.
Mięso odkładamy na jakiś czas do lodówki. Po wyjęciu wyrabiamy 12 klopsów - obsypujemy je
mąką kukurydzianą.
Cebulkę siekamy na drobno.
Margarynę topimy, następnie obsmażamy klopsy. Gotowe klopsy odkładamy do garnka, tłuszcz wlewamy do rondla, podsmażamy w nim posiekaną uprzednio
cebulkę. W misce rozrabiamy
jogurt z
musztardą,
mąką oraz
bazylią, zmniejszamy ogień następnie wlewamy sos doprawiamy. Dolewamy
wody w razie konieczności oraz ponownie doprawiamy. Gotowy sos wlewamy do garnka z klopsami, następnie chwilę je z nim gotujemy. Dodatkiem do tego obiadu była
kasza perłowa oraz
ogórek konserwowy.
bon apettit!